ΚΑΙΡΟΣ

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τη συμφωνία - Tο ανακοινωθέν στα ελληνικά

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του Eurogroup, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, παρά τις όποιες -υπαρκτές- αδυναμίες της, που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξομαλύνει στο επόμενο διάστημα. 

Το συνολικό πρόγραμμα βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ η πρώτη δόση σε 26 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη δόση θα πληρωθεί το πρωί της 20ης Αυγούστου.

Όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μ' αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση (Οκτώβριος 2015).

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.  Επίσης, αποκλείεται το bail in για τους καταθέτες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συμφωνία.

Η Γαλλία εύχεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, να είναι «το καλό» και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά» δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

«Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω -κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με στόχο να διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα.

Το ανακοινωθέν αναλυτικά: 
































Πηγή: skai.gr