Κούρκουλας: Η Γαλλία σπεύδει να καλύψει το κενό της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Γαλλία σπεύδει να καλύψει το κενό της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. 

«Οι πρωτοβουλίες της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περάν της ελληνογαλλικής φίλιας, εντάσσονται στο νέο γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή οπού απειλούνται συμφέροντα της Ευρώπης και της Γαλλίας. Η Γαλλία σπεύδει να καλύψει το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο που απώλεσε η Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια έχοντας εγκαταλείψει την ανατολική Μεσόγειο, με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και με την εμφάνιση νέων «παικτών» όπως η Ρωσία και η Τουρκία που κάλυψαν το κενό» εξήγησε ο κ. Κούρκουλας. 

Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από την ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα δεν μπορούν να ασκηθούν πλήρως αν δεν υπάρχουν συμφωνίες, η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν ένα βήμα. Πρέπει να μετέχει και η Τουρκία σε συμφωνίες, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν λέει όταν τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα, πρόκειται για ακραίες θέσεις. Το ιδανικό σενάριο για την αξιοποίηση είναι συμφωνία όλων των χωρών, η Ελλάδα είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων ή την προσφυγή στη δικαιοσύνη». 

 «Στο τελευταίο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε η συμπαράταξη των Ευρωπαίων με την ελληνική θέση αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του για οριστική λύση. Με εξέπληξε ευχάριστα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών θέσεων και από τις ΕΕ και τις ΗΠΑ» σημείωσε. 

«Είναι καλός ο ρόλος της Γερμανίας να συνετίζει τον Ερντογάν, αν μας στηρίξει απόλυτα θα χάσει τη δυνατότητα μεσολάβησης» διευκρίνισε. 
 

Πηγή: skai.gr