ΚΑΙΡΟΣ

Κοτζιάς: Επιδιώκουμε σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό επιδιώκει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, δήλωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ακολουθήσει την εθνική γραμμή που υιοθετήθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Μετά τις δηλώσεις Κοτζιά δεν έγινε άλλη τοποθέτηση από υπουργό σχετικά με το Σκοπιανό, ούτε καν από τον Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος είχε αρχικά υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή του συμβουλίου αρχηγών του 1992, που απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ αντίθετα η γραμμή του Βουκουρεστίου δεν προβλέπει ρητά τέτοια απαγόρευση.

Ο υπουργός Άμυνας είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία, όμως την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε να ανασκευάζει υποστηρίζοντας πως οι ενστάσεις του αφορούν την ελληνική λέξη «Μακεδονία».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία είναι θετικά διακείμενη απέναντι σε ονόματα που περιέχουν σλαβικούς όρους, όπως το «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη.

Στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο
ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όμως τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα από τους προκατόχους της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε σοβαρότητα στην επίλυσή τους.

Κατηγόρησε προγενέστερες ελληνικές κυβερνήσεις ότι στην πράξη δεν διαπραγματεύονταν για εθνικά θέματα με σοβαρότητα.

Αύριο Τρίτη ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα. Ο κ. Οσμάνι θα συναντηθεί και με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Στα μέσα Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενγμπεργκ στα Σκόπια.Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ