Κλείσιμο

Κόντρα Φίλη-Κεραμέως για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Καταγγελία διαρροής προσωπικών δεδομένων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας και ο προκάτοχός της Νίκος Φίλης, με αιχμή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις κάμερες στα σχολεία για απευθείας αναμετάδοση μαθημάτων, αλλά στην κόντρα ενεπλάκη και μία καταγγελία του κ. Φίλη για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών από την πλατφόρμα των στατιστικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Είστε η δύναμη της άρνησης. Θέλετε τους μαθητές στο σκοτάδι. Ευτυχώς που δεν κληθήκατε εσείς να σηκώσετε το βάρος της κρίσης. Θέλετε να μην ανοίξουν τα σχολεία λες και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τους ειδικούς και την ίδια ώρα ζητάτε να καταργηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πλήρης άρνηση. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ότι εμείς βρίσκουμε  λύση σε κάθε πρόβλημα, ενώ εσείς βρίσκετε πρόβλημα σε κάθε λύση », σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Φίλης, υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας , χαρακτηρίζοντας βεβιασμένο το άνοιγμα των σχολείων και υποστηρίζοντας ότι «τα ανοιχτά σχολεία είναι άδεια. Στο γυμνάσιο το 60% δεν πηγαίνει στο σχολείο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε και σε μία καταγγελία περί διαρροής προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών από την πλατφόρμα των ψηφιακών αιθουσών με τα στατιστικά στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κατηγορώντας την Υπουργό Παιδείας ότι έχει αφήσει 1,5 εκατομμύριο μαθητές ανοχύρωτους απέναντι σε χάκερς, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό στικάκι.

«Μπήκαμε στο Google και αναζητήσαμε "στατιστικά σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Αυτή η έρευνα μας έστειλε στο αρχείο από το οποίο προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών κατά συνέπεια και αφορά στατιστικά στοιχεία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. 2024 εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών. Υπάρχει διαρροή προσωπικών. Καταθέτω στο προεδρείο τα στοιχεία. Ή δεν το ξέρετε που είναι πρόβλημα ή το αποκρύπτετε που είναι έγκλημα», είπε ο Νίκος Φίλης. 

Απαντώντας σχετικά η Υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι θα ερευνήσει τη συγκεκριμένη καταγγελία, καθώς και ότι το Υπουργείο έχει μεριμνήσει για όλες τις δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Αναφέρατε ένα στοιχείο, θα το εξετάσω με μεγάλο ενδιαφέρον. Οτιδήποτε υπάρχει και αφορά στην λειτουργία και στην διάπραξη αδικημάτων στο σχολικό περιβάλλον, είτε δια ζώσης είτε μη, υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου. Θα εξετάσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που λέτε, δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που καταθέτετε», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το θέμα ερευνήθηκε ήδη από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο φέρεται έτοιμο να διαψεύσει τις καταγγελίες περί διαρροής προσωπικών δεδομένων, καθώς κατά πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για στοιχεία που ανέβασαν στην πλατφόρμα μόνοι τους εκπαιδευτικοί στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι δυο τους συγκρούστηκαν και αναφορικά με τη δωρεά της εταιρίας CISCO, για την παροχή της πλατφόρμας που στήριξε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με την κ. Κεραμέως να κατηγορεί τον Νίκο Φίλη ότι η πρότασή του για την παροχή αυτής της υπηρεσίας από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ήταν ανεδαφική, καθώς όπως υποστήριξε σήκωνε μόλις 500 χρήστες ταυτόχρονα σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίου μαθητών κι ενώ με τη σημερινή πλατφόρμα καταγράφονται 750.000 συμμετοχές καθημερινά στις ψηφιακές τάξεις.

Πηγή: skai.gr