Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχει εξελιχθεί η τροπολογία που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου περιόδευσε, έθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς των ευθυνών τους και άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία, κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή».
«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη "Χρυσή Αυγή". Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί. Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η "Χρυσή Αυγή" είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια».
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την στάση του δείχνει «να κλείνει το ματάκι του (...) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο» και ανήκει σε εκείνο που είναι «απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο».
Ο υπουργός τόνισε πως «οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά». Εμείς είπε «έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο, ούτε να έχουμε χαδάκια, ούτε να αφήσουμε περιθώρια, ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. 'Αλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το ότι 'δήθεν δεν έκανες δεκτή την μια ή την άλλη πρόταση'».
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «με τους χειρισμούς της κατάφερε να συμβεί κάτι θεσμικά αδιανόητο: Να λογομαχείτε και να διαφωνείτε με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο του Α΄1 Τμήματος του Αρείου Πάγου». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σειρά συνταγματολόγων «σας είχαμε πει όταν είχατε φέρει τη διάταξη, ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, ότι είναι βαθιά προβληματική».
Ο κ. Χατζηγιαννάκης αναγνώρισε πως «δεν λέω ότι υπάρχει πολιτικά και νομικά μία εύκολη λύση. Παρ όλα αυτά, κάνατε αυτό που δεν έπρεπε να κάνετε. Φέρατε μια βαθιά προβληματική διάταξη, τότε, την οποία τώρα εκ των πραγμάτων έρχεστε να την αλλάξετε, προσθέτοντας διευκρινίσεις, για το πώς ακριβώς θα κληθεί το συγκεκριμένο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου». Υποστήριξε πως «η προχειρότητα με την οποία νομοθετείτε και η αγωνία σας να κάνετε πράγματα, τα οποία δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, δυστυχώς σας έχει οδηγήσει σε αυτού του είδους το αλαλούμ, το οποίο ζούμε τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής σας, φέρνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».
Ο κ. Χατζηγιαννάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει ρίξει πλέον πολύ νερό στο μύλο του κόμματος Κασιδιάρη, που πραγματικά έχετε αρχίσει να τον ηρωοποιείτε στα μάτια πάρα πολύ μεγάλου κομματιού κόσμου. Έρχεστε πλέον σε σύγκρουση ακόμα και με την ίδια τη δικαιοσύνη, με το αρμόδιο Τμήμα, γιατί τους λέτε στην ουσία ότι 'δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα το κόψετε και πρέπει εμείς να σας ορίσουμε με ποιο τρόπο θα κοπεί'».
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά μορφώματα και ρατσιστικά μορφώματα, δεν επιθυμούμε να μπορούν να συμμετάσχουν στη Βουλή και, όπως σας είπαμε από την πρώτη τροπολογία, έπρεπε να υπήρχε σαφής αναφορά στα ζητήματα της ρατσιστικής νομοθεσίας, της ξενοφοβικής νομοθεσίας και της νεοναζιστικής νομοθεσίας, της φασιστικής νομοθεσίας και όλων των παρακάμψεων. Εμείς συμφωνήσαμε και με τις προτάσεις Κοντιάδη - Αλιβιζάτου. Εσείς δυστυχώς τότε τις απορρίψατε».
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ανέφερε πως «η δική μας θέση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει σε σχέση με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις επικείμενες εκλογές»: Εμείς, είπε «στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι προστασία της δημοκρατίας. Η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται και βεβαίως να τηρεί τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Η δημοκρατία οφείλει να μην αφήνει αξιακούς της εχθρούς να χρησιμοποιούν θεσμικές εγγυήσεις που η ίδια παρέχει σε βάρος της, όταν υπερβαίνουν το έννομο της τάξης».
Η κυρία Λιακούλη μάλιστα ζήτησε, και από τον ΣΥΡΙΖΑ να τα λάβει αυτά υπόψη του, και να μην «θυσιάζονται όλα στο πεδίο της μικροπολιτικής». Τόνισε πως «όσο κουρασμένη κι αν είναι η κοινωνία μας, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να χάσει το στίγμα της, της δημοκρατικής ευαισθησίας της απέναντι στα γεγονότα, όπως είναι αυτά των εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τον μανδύα του πολιτικού μορφώματος». Αναφερόμενη δε, στον τρόπο της νομοθέτησης που έκανε για το θέμα η κυβέρνηση, την χαρακτήρισε «απίστευτα πρόχειρη και αρκετά αργοπορημένη», της καταλόγισε ευθύνη ότι «άφησε τον Ηλία Κασιδιάρη να δρα πολιτικά μέσα από τις φυλακές» και αναρρωτήθηκε εάν αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα, «αλλά προέκυψαν άλλα εκλογικά δεδομένα και αναγκαστήκατε να τα κάνετε όλα αυτά». Υπογράμμισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν η κρίση του Αρείου Πάγου να γίνει από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου εξαιτίας της σοβαρότητας του .
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως «οι απανωτές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα, ότι μπλόκο σε αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα δεν μπορεί να μπει με νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν λείπουν και δεν θα πάψουν να λείπουν, αν θέλετε, διάφορα τερτίπια που θα αξιοποιούν τα κόμματα αυτά, προσπαθώντας να εμφανιστούν με καμουφλαρισμένο πρόσωπο και αν θέλετε ακόμα, θα μπορούσαν πιθανόν χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους, να επιχειρούν την κάθοδό τους και να συνεχίσουν να ρίχνουν ανενόχλητα το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό». Για αυτό, το ΚΚΕ λέει ότι «η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται και απομονώνεται από τον λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη στις γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές - και αυτοί ήταν πραγματικά που έστειλαν εκεί που έστειλαν τους εγκληματίες χρυσαυγίτες και που θα ξαναστείλουν όποτε χρειαστεί τα διάφορα απομεινάρια τους». Χαρακτήρισε «υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς, όπως και η προηγούμενη, δεν έκαναν τίποτα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην σέρνεται εδώ και οχτώ και πλέον χρόνια αυτή η δίκη στα δικαστήρια». Διευκρίνισε ότι «η διαφωνία μας και με αυτή την τροπολογία, είναι στο τι θέλει να εξασφαλίσει αυτή η υποτιθέμενη αυξημένη σύνθεση του Α1Τμήματος του Αρείου Πάγου» λέγοντας ότι αυτό που θα εξασφαλίσει είναι «η εφαρμογή ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στον 'Αρειο Πάγο, σε κάθε εκλογική μάχη να προχωράει σε ένα διευρυμένο έλεγχο της λειτουργίας, της δράσης των εσωτερικών των κομμάτων και να μπορεί οι δικαστές να ζητούν την συνδρομή υπηρεσιών ασφαλείας όπως και της ΕΥΠ».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τόνισε πως το κόμμα του είναι «απέναντι από αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Έχουμε δώσει αγώνες εναντίον, τόσο αυτού του ναζιστικού μορφώματος, όσο και τις παραφυάδες του εθνικοσοσιαλισμού, οι οποίες έρχονται και φυτρώνουν μέσα στη Βουλή». Ανέφερε ότι αυτά «τα τρεισήμισι χρόνια, ένας κρατούμενος, που ενώ έχει τιμωρηθεί για πράξεις του ποινικού κώδικα, τον αφήσατε να μετατραπεί σε έναν πολιτικό κρατούμενο. Να κάνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, να βγάζει λόγους μέσα από τις φυλακές και να στέλνει εξώδικα». Ο βουλευτής είπε πως «άλλο είναι Έλληνας εθνικιστής και άλλο Έλληνας ναζιστής. Εδώ μιλάμε για ναζισμό». Σχολιάζοντας την άποψη ότι χρειάζεται η δικαιοσύνη να θωρακιστεί με αυξημένης σύνθεσης δικαστήριο που θα κρίνει τη νομιμότητα ενός κόμματος, είπε ότι «είναι σαν να λέμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στον 'Αρειο Πάγο και στον επικεφαλής του Α1 Τμήματός του» προσθέτοντας ότι «εάν ήσασταν και εσείς στη θέση του κ. Τζανερίκου, θα λέγατε παραιτούμαι».
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, όπως και ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντίδης, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια ειδική αναφορά σχετικά με την σχετική τροπολογία.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και κατά την β΄ανάγνωσή του στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και εισάγεται με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, αύριο στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Πηγή: SKAI, ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οικονόμου: Η μοναδική αλήθεια Τσίπρα... όσα λέγονται προεκλογικά διαφέρουν από όσα μετεκλογικά θα αποφασιστούν
- Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να συμβεί μόνο με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ - Όχι σε «κυβέρνηση ηττημένων»
- ΝΔ: Η δημοσίευση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου για Παππά εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Τσίπρα
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.