Κλείσιμο

Κατρίνης - Βουλή: Το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αλλεπάλληλες ήταν οι αιχμές του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, κατά τη δευτερολογία του, τόσο κατά του πρωθυπουργού όσο και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεκινώντας από τη στρατηγική αποδόμησης της διπλωματικής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου, στρατηγική που καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Κατρίνης αντέτεινε πως «σίγουρα σημαντική ήταν η είσοδος στην ΕΟΚ, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν εφαρμογή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, τα Κοινοτικά Πλαίσια, η είσοδος στην ΟΝΕ».

Μετά ήταν η σειρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με δύο αφορμές από τη δική του, προηγηθείσα δευτερολογία: η ακροτελεύτια φράση της δευτερολογίας Τσίπρα («Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»), φράση που πρώτος είχε χρησιμοποιήσει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αναφορά Τσίπρα στον ελληνοτουρκικό διάλογο στο Νταβός, στις 30 Ιανουαρίου του 1988. «Ενάμιση χρόνο μετά, η παράταξη του κ. Τσίπρα και η παράταξη του κ. Μητσοτάκη (γνωρίζουμε) ποια τύχη επεφύλαξαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να τα θυμόμαστε όλα», ήταν το σχόλιο του Μ. Κατρίνη.

Επικαλούμενος δε, τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου περί της αναγκαίας διορατικότητας του πολιτικού, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών για τις συναντήσεις με τον Σεργκέι Λαβρόφ -επανέλαβε εξάλλου το ερώτημά του αν έχουν απαντηθεί οι επιστολές Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ-, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για τις διαβουλεύσεις που είχε υπό τον πρωθυπουργό, με τη Ρωσία για το θέμα του φυσικού αερίου στο Σότσι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενώ στην επόμενη φράση της δευτερολογίας του έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως ποιο ήταν το αίτημα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αν ζητήσαμε την εξαίρεση δαπανών για την άμυνα, για την πανδημία και για το λογαριασμό επιχορήγησης ενέργειας, αν έχουμε υποβάλει επισήμως αίτημα για αλλαγή των όρων του συμφώνου σταθερότητας. Και, ευκαιρίας δοθείσης, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για την επιβίωση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Στο θέμα των εξοπλισμών και στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Μ. Κατρίνης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και τον επέκρινε γιατί επιμένει, όπως ανέφερε, να μην παραδέχεται το λάθος του για τη μη υπερψήφιση των εξοπλισμών στο σύνολο τους. «Δεν μπορείτε να λέτε ότι θα κρίνετε τις εξοπλιστικές δαπάνες ad hoc», επισήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, εκτός αν, συνέχισε, η αξιωματική αντιπολίτευση υποτιμά τον εξ ανατολών κίνδυνο, εκτός αν λέει ότι δεν υπάρχει εξ ανατολών κίνδυνος και ότι θα λυθούν όλα με όρους διπλωματίας.

Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, εξωτερικών σχέσεων και πραγματοποίησης της εκπεφρασμένης θέλησης για πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, εκτίμησε, τέλος, και υπογράμμισε ότι θα απαιτηθεί εθνική ομοψυχία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος -«κι αυτό το λέει μια παράταξη, η οποία όσο καμία άλλη πίστεψε, πιστεύει και στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το έκανε το 2000 με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το έκανε το 2010 ούσα μόνη της στηρίζοντας την παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, το κάνει οποτεδήποτε χρειαστεί γιατί έχει σταθερό προσανατολισμό και στρατηγική. Γιατί δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα ταραγμένα χρόνια».

Πηγή: skai.gr