ΚΑΙΡΟΣ

Το παρασκήνιο της αύξησης των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό - Ο «ρόλος» της αντιπολίτευσης

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Συνεχίζοντας να τοποθετεί στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού έργου την κοινωνική πολιτική και την καθημερινότητα των πολιτών , ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώνοντας αυτό ακριβώς, «βγήκε μπροστά» και ανακοίνωσε ο ίδιος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ από την 1η Μαΐου. Μία αύξηση που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, "αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας" αλλά αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. "Μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης" όπως τη χαρακτήρισε, με κύριο μέλημά του " να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή" στις δύσκολες εποχές που ζούμε. 

Αύξηση όμως, που συγκέντρωσε και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς τη θεωρεί ανεπαρκή, με το κάθε κόμμα να πλειοδοτεί από τη θέση της αντιπολίτευσης, με όποιο ποσό θεωρεί κατάλληλο για να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και οι επακόλουθες ανατιμήσεις στην αγορά.

Ποιοι επωφελούνται από την αύξηση

«Από την 1η  Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. «Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους» ανέφερε και πρόσθεσε «οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση». 

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η αύξηση στον κατώτατο μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα, ενώ όπως είπε «αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών». 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο συσχετισμός της αύξησης του κατώτατου μισθού με τις ασφυκτικές συνθήκες ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά, ήταν αναπόφευκτος από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για ανεπαρκή αύξηση που έγινε υπό τον πανικό της οργής των πολιτών και υποστηρίζει πως «η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου ο μισθός δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος». Υπόσχεται δε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, θα ξηλώσει την εργασιακή ζούγκλα των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη και θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά». 

Στην ακρίβεια εστιάζει την κριτική του και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ότι κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών και προτείνει ο εισαγωγικός μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις. «Μόνο έτσι θα μείνει όρθια η κοινωνία, θα στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα και θα αυξηθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο το εθνικό προϊόν με τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας» τονίζει στην ανακοίνωσή του.

​Για πολυδιαφημιζόμενη – από την κυβέρνηση – αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας, κάνει λόγο το ΚΚΕ προτείνοντας με τη σειρά του ως κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

"Χωρίς αντίκρυσμα" χαρακτήρισε την αύξηση και η Ελληνική Λύση, σχολιάζοντας ότι «ήδη έχει εξανεμιστεί από τις σφοδρές ανατιμήσεις», ενώ το ΜέΡΑ 25 τη χαρακτήρισε «προσβολή για τους χαμηλόμισθους» με τον Γιάννη Βαρουφάκη να καλεί τον πρωθυπουργό «τα 50 ευρώ να τα δώσει στην παρέα του».

"Πρόβα" προεκλογικής αντιπαράθεσης

Ο πρωθυπουργός με τις ανακοινώσεις του, έστειλε εκ νέου μήνυμα στήριξης στους πολίτες επιλέγοντας τη γλώσσα της αλήθειας και παραδεχόμενος ότι θα αποφύγει τις καθησυχαστικές προβλέψεις «σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα» όπως είπε και πρόσθεσε: «Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι' αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας», κατέληξε.

Άλλωστε εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων του τη δεδομένη στιγμή, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα του τον πολίτη και την καθημερινότητα του, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά.

Προτεραιότητα που προκρίνεται απ'  όλα τα κόμματα, καθώς διαχρονικά αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για τον αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά σημαντικό επίσης  «εφόδιο»  για μία κυβέρνηση που έχει να επιδείξει κοινωνικό έργο.

Ακόμα και αν λοιπόν, ο πρωθυπουργός αποφύγει να αιφνιδιάσει με πρόωρες κάλπες και οι εκλογές γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, οι επόμενοι μήνες, όπως διαμορφώνεται το κλίμα, θα είναι μία άτυπη μεν, αλλά μακράν δε, προεκλογική περίοδος, κατά την οποία θα κυριαρχήσουν η πόλωση και τα διλήμματα των κομμάτων προς τους ψηφοφόρους. Διλήμματα που αναμένεται να βασιστούν αν όχι εξ ολοκλήρου, αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό, στην ενεργειακή κρίση και στα προβλήματα που γεννά αυτή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση με την κοινωνική πολιτική που έχει ανεβάσει στην πολιτική της ατζέντα, «χτίζει» την επιχειρηματολογία των διλημμάτων που θα θέσει η ίδια προς τους πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και του πολίτη.