Κλείσιμο

Κατά 1 εκατ. αυξημένος ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018

Αυξημένος - για πρώτη φορά μετά το 2009 - κατά 1 εκατομμύριο ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής  για το 2018, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια, με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση να το αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας του Κοινοβουλίου, με στόχο να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
 
Ο ίδιος με
αφορμή την τοποθέτησή του, άφησε και αιχμές εναντίον των δανειστών για πιέσεις με στόχο την απαξίωση του ελληνικού συστήματος και τη μεταφορά του ελέγχου σε Ανεξάρτητες Αρχές (σ.σ. πέραν των 5 Συνταγματικά Κατοχυρωμένων) και ΜΚΟ, που μπορεί να έχουν απευθείας επικοινωνία με το… εξωτερικό.
 
«Είναι πολιτική επιλογή  να προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο – να μην πω τέτοια μέρα να αντισταθούμε – αλλά να υποστηρίξουμε τις απόψεις για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα στην Ελλάδα απέναντι σε απαιτήσεις κατά καιρούς από τους δανειστές που αφορούν σε μία περιπτωσιολογική μεν αλλά συστηματική απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Οι πιέσεις που υπήρξαν και για το θέμα της κρατικής επιχορήγησης κομμάτων ή για τη δυνατότητα να κάνουμε εράνους κι εξορμήσεις τα κόμματα.  Κι άλλα πολλά στο όνομα ενός ελιτίστικου διεθνικιστικού λαϊκισμού εναντίον του ελληνικού πολιτικού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Βούτσης.
 
Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018 ανέρχεται σε 33.985.000 ευρώ, αυξημένος κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2017 και μειωμένος κατά 39,68% συγκριτικά με εκείνον πριν από μία δεκαετία.
 
Μεταξύ άλλων αύξηση ύψους 100.000 ευρώ - από 1.221.000 ευρώ σε 1.321.000 ευρώ - καταγράφεται στους κωδικούς για τη συμμετοχή των βουλευτών σε συνεδριάσεις Επιτροπών με το αιτιολογικό της αύξησης των συνεδριάσεων, καθώς και κατά 2.000 ευρώ για το επίδομα γραφείου που ανέρχεται στα 6.100.000 από 6.098.000 ευρώ.
 
Παράλληλα, ο  κ. Βούτσης προανήγγειλε την πρόσληψη 22 έως 24 ατόμων μόνιμου επιστημονικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων.
 
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής δεν είναι τεχνική συζήτηση. Το ότι κρατήθηκε η αυτονομία της Βουλής κατά το Σύνταγμα χωρίς καμία προνομιακή διάθεση, πρέπει να κρατηθεί ως κόρη οφθαλμού ακριβώς διότι συνεπάγεται, προϋποθέτει και στηρίζει τη Δημοκρατία και τη σχέση των τριών εξουσιών», σημείωσε με νόημα σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της Βουλής. 

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά