ΚΑΙΡΟΣ

Ήπια ρύθμιση πλειστηριασμών – Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο

Των Γ. Σ. Μπουρδάρα, Βασίλη Νέδου

Λύση για την άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών, υπό συγκεκριμένες -πολύ αυστηρές- συνθήκες οι οποίες θα διασφαλίζουν πλήρως την πρώτη κατοικία για τους περισσότερους δανειολήπτες, αναζητεί η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, σε πρώτη φάση, θα μπορούσαν να γίνουν πλειστηριασμοί περίπου 10.000 ακινήτων, καθώς πρόκειται κυρίως για εμπορικές ιδιοκτησίες και εξοχικές κατοικίες. Κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμιζε ότι δεν τίθεται θέμα να θιγούν δανειολήπτες με πρώτη κατοικία και χαμηλό εισόδημα.

 Επισήμαινε ωστόσο ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ σε καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι το θέμα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη και ο χειρισμός του παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδεχομένως να παρουσιάσει τις προθέσεις του στη ΔΕΘ.

Σημαντική για την πορεία του θέματος είναι, επίσης, η σημερινή συνάντηση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, αυτή την ώρα. Στη συνάντηση συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί περιττή την ανακίνηση του θέματος των πλειστηριασμών και μάλιστα σε μια περίοδο η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη με το αρνητικό κλίμα λόγω της κινητικότητας. Στη Χαρ. Τρικούπη υφίσταται επίσης δυσαρέσκεια για τον κ. Στουρνάρα και τους δημόσιους χειρισμούς του επί του θέματος. Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, ακόμη ένα σημείο τριβής στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τεχνικές λεπτομέρειες του ζητήματος που αφορούν τους πλειστηριασμούς συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των δύο συναρμόδιων υπουργών Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, αλλά και την παρουσία του κ. Δ. Σταμάτη από το Μαξίμου.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης γίνονται, βέβαια, με βάση και το κλίμα το οποίο υφίσταται στη Βουλή. Χθες, σε διαδοχικές συζητήσεις που έγιναν στο Κοινοβούλιο, κατέστη σαφές ότι πιθανή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια. Αφενός, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με τοποθετήσεις βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους κατέδειξαν πως η προοπτική αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος δεν μπορεί να βρει υποστηρικτές εντός Κοινοβουλίου. Αφετέρου, κανείς βουλευτής της Ν.Δ. δεν δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνηγορήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι θα χειριστεί ο ίδιος το θέμα εμφανέστατα λειτούργησε κατευναστικά για την Κ.Ο. της Ν.Δ., εντός της οποίας επίσης καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις.

Αφορμή για το άνοιγμα του κύκλου της συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του α΄ θερινού τμήματος της Βουλής ήταν η απόρριψη -εκ μέρους της κυβέρνησης- δύο βουλευτικών τροπολογιών για παράταση της προθεσμίας αναστολής των πλειστηριασμών μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Οι κ. Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης με τη δική τους τροπολογία ζητούσαν ένα έτος παράταση, ενώ οι κ. Ν. Σταυρογιάννης και Γ. Κουράκος πρότειναν παράταση έως το τέλος του 2016. «Δεν θα γίνουν δεκτές, γιατί είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση μελετάει με υπευθυνότητα και θα δώσει την πρέπουσα λύση στον κατάλληλο χρόνο», απάντησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του οποίου ζητήθηκε να ενταχθούν οι δύο τροπολογίες. «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και όχι με τροπολογίες. Αυτό πρέπει να περιμένουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις εφόσον η κυβέρνηση τοποθετήθηκε», περιορίστηκε να πει η κ. Σοφία Βούλτεψη.

«Δυστυχώς κυβερνητικά στελέχη άνοιξαν τη συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών», σχολίασε σε άλλο μήκος κύματος ο κ. Κ. Τριαντάφυλλος και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν συζητά καμία άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας του μεσαίου και φτωχού Ελληνα πολίτη, που δεν πρέπει να φοβάται για την κατοικία του». Ενδεικτική, ωστόσο, των διαθέσεων της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα είναι η αποστροφή της ομιλίας του κ. Π. Λαφαζάνη: «Πάτε να επιτρέψετε πλειστηριασμούς με κοινωνικά κριτήρια, θέλετε να βάλετε κοινωνικά κριτήρια για το ξεσπίτωμα ανθρώπων. Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους θέλετε να προσθέσετε χιλιάδες αστέγους, για να διασώσετε υποτίθεται τις τράπεζες».
Πηγή: Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή»