ΚΑΙΡΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί πολύ για τη βία στην Ειδομένη

«», όπως ρητά αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Άντριαν Έντουαρντς, με αφορμή τα γεγονότα μεταξύ προσφύγων - μεταναστών και αρχών της ΠΓΔΜ που συγκλόνισαν τον καταυλισμό για περισσότερο από 7 ώρες την Κυριακή. Περαιτέρω τέθηκε ζήτημα κατά πόσον οι αρχές της γείτονος επιχείρησαν σε ελληνικό έδαφος, κάτι το οποίο τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται. Παρ' όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε αυστηρά διαβήματα προς τα Σκόπια για τον τρόπο με τον οποίον επέλεξαν οι αρχές ασφαλείας της χώρας να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ενώ αυστηρή κριτική άσκησε σήμερα προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα δε Σκόπια κατηγόρησαν την Αθήνα για απραξία στην αποτροπή των επεισοδίων.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει τώρα ότι «τ».

«», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου περαιτέρω σημειώνεται ότι: 



«Στο παρελθόν κατά τους πρόσφατους μήνες είχαμε δει την ένταση να εξαπλώνεται σε διάφορα σύνορα της Ευρώπης, μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας από τη μία και ανθρώπων που ξέφευγαν από τον πόλεμο και χρειάζονταν βοήθεια από την άλλη. Άνθρωποι τραυματίστηκαν και περιουσίες υπέστησαν ζημίες. .».

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία σχολιάζει το γεγονός πως: «τις τελευταίες ημέρες τα ΜΜΕ και η προσοχή του κοινού έχει επικεντρωθεί στο πώς εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στα ελληνικά νησιά αλλά και την Τουρκία. [σσ: είναι οι άνθρωποι που θα μείνουν στη χώρα, μέχρι (και αν) μετεγκασταθούν σε άλλα κράτη της Ευρώπης]. Στην Ειδομένη, περίπου 11.000 κοιμόντουσαν για αρκετές εβδομάδες στην ύπαιθρο κάτω από αντίξοες συνθήκες, πυροδοτώντας το αίσθημα του αβοήθητου και την απελπισία».

Η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι «είναι έτοιμη να υποστηρίξει την εθελοντική μεταφορά ανθρώπων σε σημεία που έχουν καθορισθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την φιλοξενία τους, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων υπηρεσιών ενόσω η καταγραφή και επεξεργασία λαμβάνουν χώρα. Αυτό είναι επείγον».

Στο μεταξύ - σημειώνεται στην ανακοίνωση - «στην Ειδομένη, η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές ΜΚΟ και άλλους εταίρους παρέχουν τροφή, φαρμακευτική υποστήριξη, βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες, παρεμπόδιση και ανταπόκριση κατά της σεξουαλικής και της βίας βάσει φύλου». 

Τέλος ο Έντουαρντς δίνει έμφαση στο ότι τώρα «απαιτείται δράση», καθώς «η ευρύτερη λύση – συγκεκριμένα η μετεγκατάσταση εκείνων που μπορεί να πληρούν τα κριτήρια διεθνούς προστασίας σε άλλα κράτη – μέλη έχει συμφωνηθεί εδώ και μήνες».
Πηγή: skai.gr