ΚΑΙΡΟΣ

Η Τουρκία καλεί τις άλλες χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τις μετεγκαταστάσεις Σύρων προσφύγων

Η Τουρκία απευθύνει έκκληση προς τις χώρες που έχουν δεσμευθεί να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, γράφει το Πρακτορείο Anadolu. 

«Ακούσαμε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κάποιες χώρες να δεχθούν και επανεγκαταστήσουν Σύρους πρόσφυγες στα εδάφη τους. Δυστυχώς αυτές οι δεσμεύσεις θα λησμονηθούν και δεν θα εκπληρωθούν», δήλωσε ο Τούρκος αν. υπουργός Εξωτερικών Naci Koru μιλώντας κατά την διάρκεια διεθνούς συνάντησης  για τους πρόσφυγες σε επίπεδο υπουργών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γενέβη.

Μετά το πέρας του συνεδρίου η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι συνολικά έως και χθες 185.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Τουρκία σε άλλες χώρες, πέραν όσων επιπλέον έχει αναλάβει να δεχθεί η ΕΕ. 

«Πρόθεσή μας είναι να παράσχουμε βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικά κράτη να μετακινηθούν νόμιμα σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Κoru, ο οποίος περαιτέρω σημείωσε ότι η μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά στο επίπεδο των 900 ατόμων την ημέρα δείχνει την αποτελεσματικότητας της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

«Στόχος μας – συνέχισε ο Κoru – είναι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο, να βάλουμε ένα τέλος στους θανάτους μεταναστών και να παράσχουμε βοήθεια στην νόμιμη μετανάστευση. Σε αυτά συνοψίζεται η συμφωνία μας με την ΕΕ».

Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι τουλάχιστον το 10% από τους 4,8 εκ. πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες γειτονικές της Συρίας θα χρειασθεί μετεγκατάσταση ή κάποιας άλλης μορφής ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια αλλού πριν το τέλος του 2018.

Πηγή: Επιμέλεια skai.gr