ΚΑΙΡΟΣ

Η τιμωρητική ψήφος και ο κίνδυνος της «νέας Χρυσής Αυγής»

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το ερώτημα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καταδικασθέντες με την κατηγορία της διεύθυνσης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση σε σχέση με τη δυνατότητά τους να πολιτεύονται παραμένει.

Του Αντώνη Αντζολέτου


Η δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σε εξέλιξη και η κοινωνία παρακολουθεί για άλλη μια φορά το δράμα των γονιών του Παύλου Φύσσα που ξαναζούν τη δολοφονία του παιδιού τους.  Εννέα χρόνια μετά, το ερώτημα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καταδικασθέντες με την κατηγορία της διεύθυνσης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση σε σχέση με τη δυνατότητά τους να πολιτεύονται παραμένει.  Με το νόμο που ψηφίστηκε το 2021 υπήρξαν περιορισμοί.

Το δικαίωμα στο «εκλέγεσθαι» δεν το χάνουν μέχρις ότου η καταδίκη να γίνει αμετάκλητη υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν την ιδιότητα του «προέδρου», του «γενικού γραμματέα», του «μέλους της διοίκησης» ή του «εκπροσώπου» στον σχηματισμό στον οποίο θα συμμετέχουν. Με δεδομένο πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά φλερτάρει πλέον με το 3% (είναι περίπου στο 2%) η συζήτηση έχει ανοίξει και πάλι. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, άλλωστε δεν εμφανίζεται να έχει καμία ηγετική θέση στο κόμμα του έτσι ώστε να μην τον πιάνει ο νόμος της προπερασμένης άνοιξης. Η πιθανότητα η απλή αναλογική με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές να ενισχύσει την χαλαρή ή την τιμωρητική ψήφο αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στα κομματικά επιτελεία έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για το θέμα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πρόσφατη παρέμβαση του ομότιμου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκου Αλιβιζάτου στα «ΝΕΑ» και στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», αλλά και άλλων έγκριτων Συνταγματολόγων έχουν δώσει τροφή για ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Ο κ.Αλιβιζάτος αναφέρει πως το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στη Βουλή «έως ότου οι καταδίκες των χρυσαυγιτών επικυρωθούν και από τον Άρειο Πάγο, να προβλέψει κάτι πολύ απλό: ότι δηλαδή οι συνδυασμοί των “Ελλήνων” ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος στους οποίους θα περιλαμβάνονται πρόσωπα καταδικασμένα έστω και πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είναι παράνομοι και για αυτό δεν ανακηρύσσονται. Αρκεί προς τούτο μια μικρή προσθήκη στον εκλογικό νόμο».

Τα επόμενα βήματα και αλλαγές, αν θα υπάρξουν, θα εξεταστούν προσεκτικά. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο  τα κόμματα που έχουν ηγέτες καταδικασμένους για τέτοια εγκλήματα δεν θα συμμετέχουν σε εκλογές και δεν δικαιούνται ούτε χρηματοδότηση, ούτε άλλη ενίσχυση ή προβολή.

Πηγή: skai.gr