Του Αντώνη Αντζολέτου
Το πολιτικό λεξιλόγο ανέκαθεν εμπλουτιζόταν από την επικαιρότητα. Μετά το διήμερο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η "τερατογένεση" είναι ο όρος που κυριαρχεί στα πηγαδάκια της Βουλής και στα κομματικά επιτελεία. Οι ετερόκλητες συνεργασίες δεν είναι κάτι καινούργιο. Στη μεταπολίτευση η ΝΔ συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ στην οικουμενική κυβέρνηση του 1989 και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η διαφορά σε σχέση με μια πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις το πρώτο κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στο σενάριο που η αριθμητική της απλής αναλογικής επιτρέψει σε τρία ή σε τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Γιατί κατά τα άλλα, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στο παρελθόν, πρόκειται για τέσσερα κομματα που ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς. Πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης μίλησαν για εκφοβισμό και πως ο ελληνικός λαός θα δείξει ποια κυβέρνηση θέλει με την ψήφο του.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχολιάσει εκτενώς την αναφορά του πρωθυπουργού εκτιμώντας πως σε μεγάλο βαθμό ήθελε να ξορκίσει τη χαλαρή ψήφο των γαλάζιων ψηφοφόρων. Να σηκώσει δηλαδή από τον "καναπέ" τους πολιτές που θεωρούν πως την πρώτη Κυριακή των εκλογών η ψήφος είναι χαμένη. Επιμένουν πως το κόμμα τους μπορεί να βγει πρώτο στις κάλπες και να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση. Λογαριάζουν στην πίεση που θα δεχτούν οι άλλες δυνάμεις, αλλά και στον φόβο μην πάρουν πάνω τους τον "μουτζούρη" της ακυβερνησίας.
Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως επανάληψη του 1989 δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Έχει ξεκόψει από την πρώτη στιγμή κάθε σενάριο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσοντας τον στα αστικά κόμματα που ειδικά την περίοδο 2015-2019 υπέγραψε νέα μνημόνια και δεν έδωσε την προσοχή που θα έπρεπε στην εργατική τάξη.
Η Χαριλάου Τρικούπη επίσης δεν έχει κλείσει ποτέ το μάτι στην Κουμουνδούρου. Το γεγόνος ότι συμβαδίζουν στην Εξεταστική Επιτροπή και πρόσφατα αποχώρησαν από τη διαδικασία δεν αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να προδιαγράψει ένα κοινό μέλλον. Τα περί τερατογένεσης σχολίασε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στη ΔΕΘ: "Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του '65; Θυμάστε το '89 και το ειδικό δικαστήριο; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας. Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση. Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα. Γι' αυτό είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας. Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου".
Όσον αφορά το ΜέΡΑ25 η μόνη περίπτωση που ήρθε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην προ ημερησίας συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις παρακολουθήσεις στα τέλη Αυγούστου, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και αρνήθηκε πως ήταν υπο παρακαλούθηση το 2015, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.
Η εξίσωση της απλής αναλογικής είναι πολυπαραγοντική. Το πρώτο κόμμα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η έλλειψη του μπόνους, όμως δεν το καθιστούν παντοδύναμο. Η διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης καταλυτική, όπως και το ποσοστό των δυνάμεων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Το τρίτο κόμμα, πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ, είναι ο ρυθμιστής που έτσι και αλλιώς θα λάβει την τελευταία διερευνητική εντολή αν δεν έχουν ευοδωθεί οι άλλες δυο. Όσον αφορά τις κάλπες με το κλιμακωτό μπόνους η συντριπτική πλειοψηφία ακόμα και μη κυβερνητικών βουλευτών παραδέχονται πως είναι το πιο πιθανό σενάριο και οφείλουν να προετοιμάζονται με το βλέμμα στραμμένο και σε αυτές.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.