ΚΑΙΡΟΣ

Η προεκλογική περίοδος και τα σενάρια της κάλπης

Αγώνα δρόμου ανθεκτικότητας μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, δίνει η κυβέρνηση και φαίνεται μέχρι στιγμής να τον κερδίζει.  

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το πολιτικό σύστημα μπαίνει στην τελευταία στροφή πριν τις εκλογές και η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αποτελεί μια «πράξη» κορύφωσης της αντιπολιτευτικής τακτικής που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιθυμεί να δείξει πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι ένα μείζον θέμα και από τη στιγμή που υπάρχουν επίσημες αποδείξεις από την ΑΔΑΕ θα πρέπει να τρέξουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Αγώνα δρόμου ανθεκτικότητας μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, δίνει η κυβέρνηση και φαίνεται μέχρι στιγμής να τον κερδίζει.  

Αυτό αποτυπώθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7,5 μονάδες χάνοντας 0,5% σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου.

Στην πλειοψηφία βλέπουν πως οι σφυγμομετρήσεις αποτυπώνουν πως ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα στην κοινωνία δεν αλλάζει και οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν επιδοκιμαστεί.

Οι κινήσεις πλέον είναι προσεκτικές, καθώς οι αναποφάσιστοι μπορεί να γύρουν τη ζυγαριά.

Οι μικρότεροι «παίκτες» παίζουν το τελευταίο τους χαρτί.

Από το ΠΑΣΟΚ πάντα τόνιζαν πως η πίεση που δέχθηκαν εξαιτίας της υπόθεσης της Εύας Καϊλή και του Qatargate θα εξασθενήσει με τη Χαριλάου Τρικούπη να «τσιμπάει» μισή μονάδα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse και να φτάνει το 11%.

Είναι σίγουρο πως στην Κουμουνδούρου έχουν εκτιμήσει πως μέσω της κίνησης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας θα προκαλέσουν μια συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην πλειοψηφία.

Ο κεντρώος χώρος ενδιαφέρει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο σύμφωνα με την Pulse εξακολουθεί να κυριαρχεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τον εκφράζει καλύτερα.

Έτσι απάντησε το 29% των ερωτηθέντων.

Ο τέως πρωθυπουργός πήρε θετική ψήφο από το 22% των ερωτηθέντων και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 16%.

Τα κόμματα μελετούν πολύ προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις ακόμα και αν τις αμφισβητούν. Το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας της Pulse για τον Ιανουάριο είναι πως το δείγμα των 1.205 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου έδειξε ότι η Βουλή που προκύπτει είναι πεντακομματική.  

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν  εκτός Βουλής μειώνει το όριο της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Τα εκλογικά σενάρια που έφτιαξε η Pulse και παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Γιώργος Αράπογλου,  στον ΣΚΑΪ είναι ενδεικτικά της δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων με βάση την πρόθεση ψήφου που προέκυψε από την έρευνα του Ιανουαρίου (ΝΔ:33,5%, ΣΥΡΙΖΑ:26%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%) την πεντακομματική Βουλή και το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν το 3% να είναι στις 11,5 μονάδες οι έδρες κατανέμονται ως εξής: ΝΔ – 37%: 125 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ - 28,5%: 97 έδρες, ΠΑΣΟΚ – 12%: 41 έδρες, ΚΚΕ – 6,5%: 22 έδρες, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – 4,5%: 15 έδρες.

Είναι σαφές πως είναι ενισχυμένες όλες οι δυνάμεις εκτός από την πρώτη σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την ενισχυμένη αναλογική.

Με αυτό το σενάριο η γαλάζια παράταξη βάζει «πλώρη» για την αυτοδυναμία του δεύτερου γύρου χωρίς να αναζητά καμία συνεργασία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σε ένα άλλο σενάριο με εξωκομματική Βουλή και τα εκτός Βουλής κόμματα να φτάνουν το 8,5% προκύπτει: ΝΔ – 37%: 121 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ - 28,5%: 94 έδρες, ΠΑΣΟΚ – 12%: 39 έδρες, ΚΚΕ – 6,5%: 21 έδρες, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – 4,5%: 15 έδρες, ΜέΡΑ25 – 3%: 10%. Ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση έχει πως αν καταλήξουν σε προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 143 έδρες.

Συνολικά τα ποσοστά του πρώτου κόμματος για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία σε σχέση με το ποσοστό των δυνάμεων που δεν θα εισέλθουν στη Βουλή έχουν ως εξής σύμφωνα με την Pulse:

Εκτός Βουλής               Απλή Αναλογική                   Ενισχυμένη Αναλογική

         6%                              47,2%                                      38,5%

         7%                              46,7%                                      38,3%

         8%                              46,2%                                      38%

         9%                              45,7%                                      37,7%

        10%                             45,2%                                      37,5%

        11%                              44,7%                                     37,1%

        12%                              44,2%                                     36,8%

         13%                             43,7%                                     36,5%

         14%                             43,2%                                     36,2%

         15%                              42,7%                                    36%