ΚΑΙΡΟΣ

Παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική αλλαγή ζήτησε ο Μητσοτάκης μιλώντας στον ΟΗΕ- Τι είπε για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα χρονίζοντα προβλήματα, με διαφορετική ένταση και έκταση όμως, μετά και την "νωπή" συνάντηση με τον Ερντογάν

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας αλλά και ειδικά της Ελλάδας εστίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την κλιματική κρίση να έχει πρωτεύοντα ρόλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει έκκληση για την δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπισή της.

Στις σκιά της πρόσφατης θεομηνίας στη Θεσσαλία αλλά και των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να αποδείξει ότι η κλιματική κρίση δεν αποτελεί πια έναν μακρινό εφιάλτη αλλά μια πραγματικότητα που είναι παρούσα και η αναχαίτισή της απαιτεί άμεση κινητοποίηση και εγρήγορση και μία "παγκόσμια συμμαχία" γιατί όπως είπε "Όταν δρούμε μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά".

"Πρέπει να δράσουμε σήμερα και όχι αύριο, η κλιματική κρίση είναι εδώ, επηρεάζει τις ζωές μας και πλήττει την οικονομία μας και αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπανούμε ελάχιστα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και αυτό πρέπει να αλλάξει" τόνισε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καλώντας σε κοινή δράση.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι αλλα και στις πλημμύρες που ακολούθησαν παριγράφοντας πως "Το καλοκαίρι ο ευρωπαϊκός νότος επλήγη από πυρκαγιές, πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές", σημειώνοντας και γνωστοποιώντας παράλληλα την ευεργετική και σωτήρια χρήση του "112". "Το 112 δεν υφίστατο κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές πριν από πέντε χρόνια. Μια ολόκληρη παραθαλάσσια πόλη καταστράφηκε και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μάθαμε από αυτό το λάθος, το διορθώσαμε και αυτό το καλοκαίρι το «112» διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας την ανάγκη πιο συντονισμένης συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης  Τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως και υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για διμερείς, όσο και για πολυμερείς συνέργειες, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμα μονοπάτια μετανάστευσης.

"Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει παράσχει καταφύγιο και προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η ακτοφυλακή μας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Θα είμαι ξεκάθαρος: η Ελλάδα πάντοτε θα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για όσους διαφεύγουν από διωγμούς και βία, καθώς και για τους οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν ένα νέο μέλλον μέσω νόμιμων οδών" κατέστησε σαφές ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από το βήμα του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε – παρά την καταλλαγή της έντασης- να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα χρονίζοντα διμερή προβλήματα, με διαφορετική ένταση και έκταση όμως, μετά και την "νωπή" συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και επανέλαβε με σαφήνεια τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας.

"Η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας", είπε και αφού πρόσθεσε πως "έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας", κατέληξε ότι  "είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο".

Τις πάγιες θέσεις Ελλάδας και Κύπρου επανέλαβε από το βήμα του ΟΗΕ και για το κυπριακό και την επίλυσή του.

Μετά μάλιστα και την πρόσφατη αντίστοιχη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου που ζήτησε αναγνώριση του ψεδοκράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το κυπριακό αποτελεί "ύψιστη προτεραιότητα" για την ελληνική εξωτερική πολιτική και κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες λειτουργούν συντονισμένα η δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού δεν περνάει μέσα από προσεγγίσεις περί δύο κρατών.

"Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη", τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για ζήτημα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας "να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη".


 

Πηγή: skai.gr