Του Αντώνη Αντζολέτου
Τις περιφέρειες και τους νομούς της χώρας περνούν από το «μικροσκόπιο» τα κομματικά επιτελεία έχοντας στα χέρια τους πλέον τα τελικά στοιχεία της απογραφής.
Σε κάθε εκλογές ξεχωριστή θέση κατέχει η «μάχη της Κρήτης» που φέτος έχει ακόμα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Το νησί ανέκαθεν είχε κεντροαριστερή κατεύθυνση.
Περίπου 582.000 δημότες θα κληθούν να αποφασίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα ποιος επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα και αναλόγως οι 15 έδρες του νησιού θα αλλάξουν ή θα παραμείνουν στα ίδια χέρια.
Η Κρήτη βάφτηκε πράσινη στον εκλογικό χάρτη το 1977, όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου. Από το 1981 και μετά ο πράσινος ήλιος έλαμπε συνεχώς και αδιάκοπα για πολλά χρόνια.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε καταφέρει να διατηρήσει στην πλειοψηφική κατοχή του το νησί ακόμα και στις τρεις εκλογικές μάχες του 1989 και του 1990.
Υπενθυμίζεται πως τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκείνη τη εποχή είχαν ξεπεράσει το 46% στις κάλπες δυο φορές.
Είχαν προηγηθεί τη δεκαετία του 80 εκλογικές αναμετρήσεις που το ΠΑΣΟΚ είχε σπάσει το φράγμα του 60% δίνοντας μυθικές διαστάσεις στις νίκες του.
Για 28 χρόνια, μέχρι και το 2009 το νησί αποτέλεσε «κάστρο» της Χαριλάου Τρικούπη και έμοιαζε «απόρθητο».
Μοναδική εξαίρεση το 2007 όταν η γαλάζια παράταξη με τον Κώστα Καραμανλή αρχηγό κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στο Ρέθυμνο.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, με το κόμμα πλέον να χάνει σημαντικές δυνάμεις, το πράσινο χρώμα διατηρήθηκε σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «έδειχνε τα δόντια του» κερδίζοντας τα Χανιά.
Σαράντα- ένα, ημέρες μετά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα παίρνει τα σκήπτρα από το ΠΑΣΟΚ και βάφει όλο το νησί ροζ.
Η Κουμουνδούρου καταφέρνει να είναι η ισχυρή δύναμη και στις διπλές κάλπες του 2015, αλλά ακόμα και το 2019 που έχασε την εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι τελευταίες κάλπες είχαν μια ιδιαιτερότητα.
Δεν ήταν μόνο η φθορά των 4,5 ετών διακυβέρνησης, αλλά η καταγωγή και οι στενοί δεσμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νησί που μείωσαν πολύ την απόσταση από τα δυο κόμματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 4,32% από τη δύναμη του με τη Ν.Δ. να ενισχύεται κατά 14,65%.
Στο Ηράκλειο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υποχώρησε κατά 1,99% και η γαλάζια παράταξη κέρδισε 9,82 μονάδες. Οι πιο ενδεικτικές περιπτώσεις ήταν το Ρέθυμνο και το Λασίθι όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτος με διαφορά 205 και 103 ψήφων αντίστοιχα από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και ο πολιτικός συμβολισμός που δίνει το νησί πολύ σημαντικός.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί η Κρήτη να παραμείνει «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ, σε διαφορετική περίπτωση θα φανεί μια υποχώρηση του κόμματος σε μια περιφέρεια με έντονες κεντροαριστερές καταβολές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διείσδυση που είχε πριν από τρεισήμισι χρόνια δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να κερδίσει και τους τέσσερις νομούς για πρώτη φορά, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζει το δυνατό του χαρτί εκεί.
Μεγάλωσε στο Ηράκλειο κατάγεται από το Λασίθι και στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν η Κρήτη να στείλει το μήνυμα της επανόδου του κινήματος στα μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά.
Το «σαφάρι» της αναζήτησης των υποψηφίων έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από τους τρεις μονομάχους που επιχειρούν σε τοπικό επίπεδο να χτίσουν συνεργασίες και να εκμεταλλευτούν δεσμούς που υπάρχουν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.