ΚΑΙΡΟΣ

Η κρίσιμη μάχη της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και όλοι αναμένουν να βγει «λευκός καπνός» και να περάσει προς τα έξω ένα μήνυμα ενότητας του κόμματος.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το παζλ των εσωκομματικών εκλογών σχηματίζεται σιγά - σιγά στην Κουμουνδούρου. Η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, θα ακολουθήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς το Σάββατο.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και όλοι αναμένουν να βγει «λευκός καπνός» και να περάσει προς τα έξω ένα μήνυμα ενότητας του κόμματος. Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν εν κινήσει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ασκεί παράλληλα το θεσμικό του ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να μην εμπλακεί στις διαδικασίες και αυτή τη στάση αναμένεται να κρατήσει μέχρι το τέλος. Τι ψάχνουν στην Κουμουνδούρου; «Αυτόν που θα μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η πρώην υπουργός Εργασίας επιθυμεί η υποψηφιότητά της να είναι διατασική για αυτό άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά με στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη κ.α. Φέρεται να υποστηρίζεται ήδη και από αρκετά μέλη της «Ομπρέλας» (Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Παπαδημούλης).  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκπροσωπεί την Αριστερή πτέρυγα του κόμματος ως άτυπος επικεφαλής των «53+».

Θεωρείται σίγουρο, όμως πως θα τον στηρίξει και κόσμος εκτός του συγκεκριμένου μπλοκ, καθώς είναι ένα στέλεχος με κυβερνητική εμπειρία και διεθνές κύρος. Σήμερα αναμένεται να είναι μαζί του στου Ψυρρή ο Ανδρέας Ξανθός, ο Γιώργος Σταθάκης, η Ειρήνη Αγαθοπούλου και ο Χάρης Μαμουλάκης. Ο Νίκος Παππάς εκφράζει τη διασπασμένη τάση της «Κίνησης Μελών» και κατά πολλούς το να κατέβει στην κούρσα διαδοχής ήταν μονόδρομος.

Το Συνέδριο του Απριλίου του 2022 κατέληξε στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και αυτό πρέπει να εκφραστεί μέσω μιας υποψηφιότητας υποστηρίζουν μέλη της πλειοψηφίας. 

Η μεγάλη πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υπάρχουν τέσσερις ή και πέντε υποψηφιότητες, ώστε να καταγραφούν όλες οι τάσεις στο κόμμα. Κάτι τέτοιο θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα φέρει περισσότερο κόσμο στις κάλπες. Η ανασύνθεση των τάσεων είναι γεγονός και κατά πολλούς στην Κουμουνδούρου αυτό ίσως να είναι ένα θετικό στοιχείο από την παρατεταμένη περίοδο αναταραχής που έχει προκύψει.

«Αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τη εκλογή του νέου προέδρου. Θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή που θα ξεκινήσει τις εργασίες της το Σάββατο. Η πλειοψηφία φέρεται να παραμένει στην εισήγηση της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή διαρκούς Συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου και εκλογές στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου.

«Σφήνα» σε αυτή την πρόταση αναμένεται να μπει μια συμβιβαστική λύση οι διαδικασίες να μετατεθούν χρονικά δυο με τρεις εβδομάδες. Αυτή την άποψη υποστηρίζει ο Νίκος Παππάς και μερίδα των προεδρικών. Αν προκριθεί αυτή η άποψη το υπάρχον χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει και οι κάλπες να στηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε το κόμμα να προλάβει τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ από τον μεταβατικό πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμμελο.

Στο τραπέζι παραμένει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, που υποστηρίζεται από τη ΡΕΝΕ και τον Διονύση Τεμπονέρα, τόσο το Συνέδριο όσο και οι εκλογές για τη νέα ηγεσία να πραγματοποιηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με τη λογική πως τα πρόσωπα δεν μπορεί να προσδιορίζουν τις πολιτικές.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης φέρεται να «κλειδώνει» ως ο ανεξάρτητος υποψήφιος τον οποίο θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό ειπώθηκε στη χθεσινής συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Δεν έχει βγει ακόμα «λευκός καπνός» στον δήμο της Αθήνας, με το όνομα του μπασκτμπολίστα Νίκου Παππά, όπως ειπώθηκε χθες, να παραμένει στο τραπέζι.

Για τη Θεσσαλονίκη 3-4 ονόματα ακούστηκαν ανάμεσα σε αυτά και του Σπύρου Πέγκα που έχει θητεύσει αντιδήμαρχος στον συνδυασμό του Γιάννη Μπουτάρη.

Στην περιφέρεια Ηπείρου δυνατά παίζει το όνομα του Γιάννη Στέφου που ήρθε δεύτερος σε ψήφους στα Ιωάννινα στις τελευταίες εκλογές και για την Κεντρική Μακεδονία οι Άγγελος Τόλκας και Γιάννης Αμανατιδης.

Την άλλη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στην Π.Γ. η τελική πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής για τα αυτοδιοικητικά.
 

Πηγή: skai.gr