ΚΑΙΡΟΣ

Η Ισπανία στηρίζει Τουρκία: Έντονη ενόχληση της Αθήνας στη συμφωνία Ερντογάν- Σάντσεθ

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας αντιδρά η ελληνική πλευρά όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία. 

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ'επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: "Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθε¬ροποίηση." 

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ενόχληση της Αθήνας σχετίζεται με το γεγονός πως Τουρκία και Ισπανία προχωρούν σε ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης. Με στόχο να απαντήσει στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον Πέδρο Σάντσεθ επιχείρησε να προτάξει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ισπανίας - Τουρκίας, δηλώνοντας πως προσβλέπει στην αγορά ενός δεύτερου ισπανικού αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, ενώ υπέγραψε μαζί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό έξι συμφωνίες, για συνεργασία σε τομείς που αφορούν την  ενέργεια, μέχρι την  αντιμετώπιση καταστροφών.

«Όπως ξέρετε το πρώτο αεροπλανοφόρο μας δεν είναι μεγάλου εκτοπίσματος.  Μετά απο αυτό όμως, θα ναυπηγήσουμε ένα μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο και στο ζήτημα αυτό είμαστε σύμφωνοι με τον αξιότιμο φίλο μου. Με τη βοήθεια του Θεού στοχεύουμε να  ναυπηγήσουμε μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο μετά απο αυτό που ναυπηγούμε τώρα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Με όλα αυτά, αγαπητέ Πρόεδρε, θέτουμε τους νέους μας πυλώνες για να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα κοινό μέλλον». ανέφερε ο πρωθυπουργός Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Αυτή η στάση της Ισπανίας προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.  

«Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, θέλουμε να σημειώσουμε την παράμετρο αυτή: Ότι όφειλε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του, στις συζητήσεις αυτές, τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η φιλοτουρκική αυτή κίνηση αυτή προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του αρχηγού της Ισπανικής αντιπολίτευσης που έγραψε στο twitter: 

«Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, από το Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνουμε την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινοτικής πολιτικής ασφάλειας και μετανάστευσης για τις εξωτερικές μας σχέσεις », ανέφερε ο Πάμπλο Κασάντο Μπλάνκο.

Ο Ερντογάν έκανε αναφορά και στην αμυντική συνεργασία με την Ρωσία παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Στο ζήτημα των  της συμπαραγωγής των ανταλλακτικών των S-400 και οι δυο πλευρές και η Τουρκία και η Ρωσία συμφωνήσαμε να μην κάνουμε δηλώσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Δεν αναφέρουμε τις λεπτομέρειες, είναι ευαίσθητο ένα θέμα μεταξύ των δυο χωρών», είπε ο τούρκος πρόεδρος. 

Υπολογίζεται ότι 600 ισπανικές εταιρείες εξάγουν στην Τουρκία ενώ το επιδιωκόμενο ύψος της εμπορικής συνεργασίας των δυο χωρών αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πηγή: skai.gr