«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο briefing των πολιτικών συντακτών.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου διενεργήθηκε έλεγχος σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού έως τώρα, και εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού. «9 στους 10 δικαιούχους έλαβαν αυτοδιαγνωστικά τεστ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «η τηλεκπαίδευση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, λειτουργεί κανονικά». Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και λόγο για άμεση κάλυψη των κενών που τυχόν προκύψουν σε εκπαιδευτικούς λόγω της πανδημίας. «Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. 'Αλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα» είπε και συμπλήρωσες ότι «Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση - πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις». Επίσης διαβεβαίωσε πως «η τηλεκπαίδευση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, λειτουργεί κανονικά».
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται».
Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση διενέργειας σελφ τεστ σε ολη την Ευρώπη καθώς έχουν διατεθεί πάνω από 320.000.000 ευρώ από την κυβέρνηση για self, rapid και PCR τεστ.
Αναφορικά με τα την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Όμικρον», είπε ότι την Τετάρτη (12/1) συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών σταθμίζονται τα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις με τις εισηγήσεις των ειδικών που θα γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση.
Για Τουρκία Ακάρ και State Department
Κληθείς να σχολιάσει την προκλητική ρητορική του Χουλουσί Ακάρ ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική εδράζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο. «Έχουμε καταφέρει με πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική να πληροφορούμε άμεσα και γρήγορα για το πώς έχει η κατάσταση στη γειτονιά μας. Πάντα είμαστε σε εγρήγορση και πάντα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις οποιεσδήποτε απειλές, είτε είναι ρητορικές είτε οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.
Για την ανακοίνωση του State Department ότι ο αγωγός east med είναι έργο οικονομικά και περιβαλλοντικά μη βιώσιμο, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει το εγχείρημα του συγκεκριμένου αγωγού και ταυτόχρονα μία σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις οι οποίες ενδεχομένως τεχνολογικά να είναι πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές. «Η αγορά θα αποφασίσει ποια λύση οικονομικά είναι εφικτή. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας δεν είναι παραγωγός αλλά ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει ανεξάρτητα από ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Η Ελλάδα μπορεί και θα μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ανεξαρτήτως των οδεύσεων και των αγωγών που θα προχωρήσουν», συμπλήρωσε.
Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολύ ενεργά projects ενέργειας με την Αίγυπτο στα οποία μετέχει και οι Κύπρος και πως οι εξελίξεις αυτές είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Επισήμανε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο δεν είναι σημαντική μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη ενώ για τις εναλλακτικές οδεύσεις είπε ότι εξετάζονται όλοι οι αγωγοί ώστε από οικονομική και τεχνική άποψη να είναι συμφέροντες.
«Και η Κύπρος έχει τις δικές της εναλλακτικές συμφωνίες. Η χώρα μας στηρίζει τον ευρωπαϊκό διασυνδετήριο αγωγό, το υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και τη συμφωνία για τον αγωγό euroafrica έχει υπογράψει και η Κύπρος», συμπλήρωσε.
Για πρύτανη ΑΠΘ
Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για τις απειλές που δέχεται ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
«Ο Πρύτανης έκανε το αυτονόητο. Ένας χώρος υπό κατάληψη επί 30 χρόνια θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών. Είναι απαράδεκτο τραμπούκοι να απειλούν τη ζωή του πρύτανη επειδή έκανε αυτό. Όσοι φαντασιώνονται ότι θα βάλουν εμπόδια στη λειτουργία των πανεπιστημίων, στη νομιμότητα, στις ακαδημαϊκές ελευθερίες είναι βαθιά νυχτωμένοι. Θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει αυτές τις τραμπούκικες συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά το αποφεύγει να μιλήσει καθαρά. Δεν μας κάνει εντύπωση. Θα περιμέναμε από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να βρει δυο λέξεις να πει, να πάρει καθαρή θέση απέναντι σε ένα θέμα που σχετίζεται με την ελευθερία της λειτουργίας του πανεπιστημίου», απάντησε.
Τέλος ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στη Χίο για την κατασκευή κλειστής δομής, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η διαφορά στην εικόνα στο προσφυγικό στα νησιά είναι προφανής, ότι οι ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι 99% και πως σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες οι δομές θα προχωρήσουν.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.