Η ίδια πηγή επισήμανε πως η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη εάν η χώρα μας δεν προβεί σε κάποια «σημαντική κίνηση» σε «ένα, δύο ή τρία μέτωπα», αναφέροντας συγκεκριμένα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στα εργασιακά. Τόνισε δε πως το Eurogroup «θέλει να δει» την ελληνική κυβέρνηση να πληρώνει το «πολιτικό κόστος» για τις μεταρρυθμίσεις.
Προσέθεσε πως οι θεσμοί αναμένουν σημαντικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά στο Brussels Group της Πέμπτης, αλλά προειδοποίησε πως η κατάθεση της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων θα είναι μόνο η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα φανεί εάν οι ελληνικές προτάσεις οδηγούν σε συμφωνία.
Εάν όντως υπάρξει κοινός τόπος, συνέχισε, τότε το «καλύτερο» σενάριο θα είναι να υπάρξει μια «ενδιάμεση συμφωνία» στο Eurogroup της 11ης Μαΐου ή σε μια μεταγενέστερη έκτακτη συνεδρίαση. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είτε στα τέλη Μαΐου είτε στις αρχές Ιουνίου.
Με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας θα είναι δυνατό να χαλαρώσουν οι όροι παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, γεγονός που θα δώσει περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους-πιστωτές ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θεωρείται πια απαραίτητο για τη χώρα μας.
Ωστόσο, η πηγή του Reuters προειδοποίησε πως το νέο πρόγραμμα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο από τις εν εξελίξει συζητήσεις για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
«Όλοι γνωρίζουν πως κάθε νέος διακανονισμός θα απαιτήσει σημαντικά νέα ποσά και/ή μείωση του χρέους [...] Ό,τι έχουμε συζητήσει έως τώρα είναι πολύ εύκολο σε σχέση με την επόμενη συζήτηση», είπε ο αξιωματούχος.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.