Του Αντώνη Αντζολέτου
Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει τα κομματικά επιτελεία κάνοντας αναγωγές των ποσοστών που παίρνουν στις δημοσκοπήσεις σε συνθήκες απλής αναλογικής. Όλοι σχεδόν συμφωνούν, στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται, πως οι πρώτες κάλπες δεν θα μπορέσουν να δώσουν κυβέρνηση.
Τα εμπόδια είναι τέσσερα:
- Τα υψηλά ποσοστά πρωτιάς που απαιτεί το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα προκρίνοντας μόνο τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
- Ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία.
- Η συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλειστεί και από τους δυο «μεγάλους».
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της PULSE, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ από 6-8 Ιουνίου (με αναγωγή επί των εγκύρων), το εκτός Βουλής κομμάτων ποσοστό ανέρχεται στο 14,5%. Συνεπώς εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο το 85,5% των πολιτών που απάντησαν. Με βάση αυτό το δεδομένο και τον αριθμό των 300 βουλευτών η ΝΔ σε συνθήκες απλής αναλογικής με το 33,5% που κατέγραψε θα είχε 118 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) 88 εκπροσώπους στη Βουλή και ακολούθως το ΠΑΣΟΚ (14%) 49 βουλευτές. ΚΚΕ (5,5%) 19, Ελληνική Λύση (4,5%) 16, ΜέΡΑ25 (3,5%) 10 βουλευτές.
Τα νούμερα αυτά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συνδυασμούς. Μια πιθανή συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα έδινε κυβέρνηση συνεργασίας με άθροισμα 167 βουλευτών. Κάτι τέτοιο, πάντως δεν προκρίνεται από τις μέχρι τώρα δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και να εισέπραττε το «ναι» από το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα συγκέντρωνε 147 έδρες. Μόνο με το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 137 βουλευτές. Και από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάψει τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας η ενισχυμένη αναλογική που ακολουθεί είναι μονόδρομος. Υπενθυμίζεται πως το Σύνταγμα προβλέπει, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, να δοθούν διερευνητικές εντολές στις τρεις πρώτες δυνάμεις. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτούνται είτε 151 ψήφοι είτε το λιγότερο 120 «ναι» σε 239 παρόντες βουλευτές.
Η μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020. Το πρώτο κόμμα αν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών των κομμάτων. Από το 25%, για κάθε 0,5%, το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση υπολογίζεται πως το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό από 37% - 38% θα μπορεί να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών από τη στιγμή που τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής κυμανθούν από το 8%-10%. Εννοείται πως αν η αναντιπροσώπευτη ψήφος είναι μεγαλύτερη το ποσοστό για την αυτοδυναμία πέφτει ακόμα πιο πολύ.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.