Της Πηνελόπης Γκάλιου
Οι εικόνες από τη συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν και των συνεργατών τους στην ηλιόλουστη αίθουσα του "Σπιτιού της Τουρκίας" στη Νέα Υόρκη, γύρω από το οβαλ coffee table και τα χαμογελαστά πρόσωπα των παρισταμένων, σκιαγράφησαν το κλίμα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, όχι μόνο μπροστά στις κάμερες και στον φωτογραφικό φακό, αλλά και στην ουσία της συζήτησης, η οποία σύμφωνα με κυβερνητική πηγή "πήγε καλά" προκαλώντας αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά αλλά συνοδευόμενη πάντα από την απαραίτητη εγκράτεια, όπως σχολίασε.
Μία συνάντηση η οποία, η ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά και εκτιμά ότι ώθησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ένα ακόμη βήμα μπροστά σε σχέση με την Ιουλιανή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, καθώς φάνηκε η πραγματική βούληση της Άγκυρας να συνεχίσει στο ίδιο κλίμα, αποκλιμάκωσης και ηρεμίας στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δηλαδή "η συνέχεια στο καλό κλίμα χωρίς να έχουμε ρητορικές εξάρσεις και απειλές".
Η ωριαία ελληνοτουρκική συνάντηση αποτύπωσε τον "οδικό χάρτη" για τα επόμενα βήματα μεταξύ των δύο χωρών ενώ έκλεισε το επόμενο μεγάλο ραντεβού, για τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.
Ως προς το κρίσιμο και μόνο ζήτημα που θέτει η ελληνική πλευρά και αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως πρόκειται για "ένα θέμα που δεν έχει λυθεί πάρα πολλά χρόνια τώρα και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μπαίνουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, γιατί δεν βοηθούν στην επίλυσή του", παραπέμποντας ουσιαστικά κάθε τέτοια συζήτηση στο μέλλον. Όπως άλλωστε είχε ήδη προδιαγράψει και ο πρωθυπουργός απο τη ΔΕΘ σημειώνοντας ότι η Χάγη "είναι ακόμη μακριά".
Στο τραπέζι της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ετέθη και το Κυπριακό, στη σκιά την προκλητικής δήλωσης του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, φέρεται να επανέλαβε ότι η όποια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητείται λύση δύο κρατών, ενώ η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι να υπάρξει καινούργια τριμερής και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Θέσεις που αναμένεται να διατυπωθούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και κατά τη σημερινή ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.
Τη βούλησή του για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά το γεύμα που είχε με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη. "Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν" είπε ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μίλησε για "μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων", τόνισε ακόμη πως "συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας".
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι συζητήθηκαν "το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές" όπως επίσης "και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας".
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.