Την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στη βάση της Σούδας σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στα Χανιά.
Άλλωστε, συνολικά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια φάση μεταφοράς της αμυντικής του αρχιτεκτονικής από τη Μέση Ανατολή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και σε αυτούς τους σχεδιασμούς η βάση της Σούδας έχει έναν πάρα πολύ κομβικό ρόλο.
Στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Μάικ Πομπέο έγινε συζήτηση για την επέκταση και εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες. Αυτή η αμυντική συνεργασία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, η ανανέωση της οποίας υπεγφράφη πέρυσι και προέβλεπε την αναβάθμιση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην Ελλάδα σε τπέντε βάσεις (Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Σούδα, Άραξος). Μετά την επικαιροποίηση της θα φανεί και ο τρόπος που θα ενισχυθεί η βάση της Σούδας, η οποία δε θα αφορά μόνο στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας.
Δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα
Πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγγειλε και την ενίσχυση των υποδομών με έναν νέο ενισχυμένο ναύσταθμο στη Σούδα που αποτελεί πάγιο αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για να μπορούν να ανεφοδιάζονται καύσιμα τα υποβρύχια και πολεμικά πλοία, ενώ έχει κι ένα τακτικό ενδιαφέρον και σκοπό, γιατί ο στόλος πρέπει να είναι κοντά σε ένα πεδίο ενδιαφέροντος.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα του ναύσταθμου στη Σούδα ήταν αντικείμενο και των συζητήσεων που είχαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος - ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, ενώ σχετική ενημέρωση είχαν και τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την ενημέρωση που τους έγινε στο Πεντάγωνο.
«Αυτός είναι ένας ειλημμένος στόχος της κυβέρνησης. Υπάρχει στο σχεδιασμό μας, και γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες, και γιατί πρέπει η χώρα μας να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση του ναυστάθμου στη Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.
Επιπλέον, επισήμανε ότι η κύρωση των δύο συμφωνιών απεικονίζει την ολοένα εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος και Αμερικής, μέσα κυρίως από την αμυντική συμφωνία.
«Εντός των ημερών θα προκύψει η επόμενη τροποποίηση της αμυντικής συνεργασίας, και αυτό εκτιμώ ότι ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Ελλάδος και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στη Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία. Η χώρα μας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Σούδας. Ήδη έχουν προβλεφθεί τα κονδύλια για ένα αναβαθμισμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με στόχο την σταδιακή αλλά ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό μας εντάσσεται και η Σούδα, ώστε να γίνει ένας οργανωμένος και ενισχυμένος ναύσταθμος, για να αποτελέσει, σε μόνιμη βάση πλέον, την υποστήριξη των μονάδων του πολεμικού ναυτικού».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεραμύνθηκε των δύο συμφωνιών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της κύρωσής τους, με την έλευση στη χώρα μας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο.
«Καλό είναι να δείξουμε ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών αναβαθμίζεται, επεκτείνεται, ενισχύεται, και καλό είναι να γνωρίζει ότι προχωρά και αυτή η διαδικασία. Η κύρωση των δύο εφαρμοστικών διευθετήσεων είναι άλλο ένα επιχείρημα σε εμάς, να πούμε στον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι και αυτό έχει διευθετηθεί», πρόσθεσε.
Τις δύο συμφωνίες που αφορούν εφαρμοστική διευθέτηση σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων αεροπορίας και ναυτικού, υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί προσεχώς στην ολομέλεια της Βουλής
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.