«Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μια σαφής δέσμευση του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα, ότι το ΕΣΥ και η σημερινή δομή του υγειονομικού τομέα είναι σεβαστή και αυτό νομίζω ότι με τέτοια σαφήνεια στο παρελθόν δεν το είχαμε ακούσει. Αυτό έχει ενδιαφέρον, διότι δευτερογενώς παράγει μια σειρά προτάσεων οι οποίες αφορούν σε βελτιώσεις, τροποποιήσεις, αλλαγές μικρής και μεσαίας εμβέλειας και έντασης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν με την προβληματική που υπάρχει και στο κυβερνών κόμμα, αλλά και σε άλλα κόμματα και συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς. Κατά συνέπεια θα μπορούσε κανείς να πει ότι μία διαδικασία σύγκλισης αργή, σε ένα μίνιμουμ θέσεων, φαίνεται ότι είναι ορατή.
Ένα άλλο σημείο το οποίο έχει ενδιαφέρον, είναι ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό, έχει ένα ρεαλισμό. Δηλαδή η επίκληση μεγάλων οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών οι οποίες έχουν ενδιαφέρον πολιτικό και ιδεολογικό και εμένα προσωπικά με συγκινούν πολλές φορές, αποδείχθηκε στην πράξη αναποτελεσματική καθώς περιορισμοί διοικητικοί, οργανωτικοί και κυρίως δημοσιονομικοί - πράγμα το οποίο έχει αναφερθεί προσφάτως και από κυβερνητικά στελέχη- εμπόδισαν αυτή την πρόοδο.
Επίσης, η στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στη δημόσια υγεία, θα έλεγα ότι συμβάλει σε μία ισορροπία του υγειονομικού συστήματος και είναι θετικό ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Θα τολμούσα να πω και να ευχηθώ αυτές οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να συνοδευτούν από μία καθαρή πολιτική βούληση.
Ένα ακόμη σημείο - το οποίο εγώ θα το άκουγα με ενδιαφέρον μια και είναι και το επάγγελμα μου αυτό- αφορά το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης του υγειονομικού τομέα και ανακατανομής των πόρων με κριτήριο την αποδοτική χρήση τους».
«Το μείζων θέμα σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δεν προβλέπει ανατροπές στη δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και γενικότερα του υγειονομικού συστήματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι και στο κυβερνητικό κόμμα υπάρχει μια μετατόπιση. Δηλαδή η έμφαση στις διοικητικές οργανωτικές μεταρρυθμίσεις έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και η προσέγγιση είναι περισσότερο λειτουργική, δηλαδή επιχειρείται να βρεθούν λύσεις οι οποίες να είναι λειτουργικές και όχι λύσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω. Θα έλεγα ότι και η κοινωνία μας και τα εργαλεία μας προοδεύουν.
Δεν είμαστε μια χώρα μικρής ή μέσης καπιταλιστικής ανάπτυξης να χρησιμοποιούμε οργανωτικά και διοικητικά εργαλεία και να αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, κάθε δυο τρία χρόνια. Είμαστε μια χώρα η οποία είναι ευημερούσα παρά τα προβλήματα που έχει, είμαστε μια χώρα προηγμένη, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην πολιτική και σε όλα τα συστήματα και κυρίως στην υγειονομική πολιτική πρέπει να είναι περισσότερο ήπια ας πούμε και να σέβονται τις προτιμήσεις των χρηστών, των καταναλωτών και κυρίως να σέβονται και τον τρόπο δουλειάς των επαγγελματιών υγείας και των γιατρών.
Και αυτό νομίζω ότι γίνεται τα τελευταία χρόνια, άλλοτε γρηγορότερα, άλλοτε αργότερα και θα πρέπει να γίνει πιο σαφές, νομίζω, ότι έχουμε ωριμάσει όλοι και πρέπει να κάνουμε κάποια πιο αποφασιστικά βήματα».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.