Κλείσιμο

Για θερμό φθινόπωρο και εκλογές επιμένει ο αιφνιδιασμένος ΣΥΡΙΖΑ

Το φθινόπωρο εξακολουθεί να βλέπει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, και μετά την κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης, κρίνοντας, ωστόσο, ότι το νέο σχήμα Σαμαρά, Βενιζέλου και ανεξάρτητων θα αποδειχθεί ακόμα πιο αδύναμο από την τρικομματική. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης στο ΑΠΕ, «η κυβερνητική βαλίτσα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Και σίγουρα, ακόμη κι αν ξεκαλοκαιριάσει, έρχεται ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο γιατί τα προβλήματα εκδικούνται».

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να σκοντάψει οπουδήποτε: Εκτιμούν ότι οι περικοπές που επιβάλλει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στην υγεία και στα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ως εστίες έντασης, όπως και οι ΔΕΚΟ, από τις οποίες θα πρέπει να βρεθούν οι απολύσεις που ζητάει η τρόικα. Ως ώρα της κρίσεως για το κυβερνητικό σχήμα βλέπουν τον Σεπτέμβριο, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα και να μειώσει τις συντάξεις για να κλείσει τις τρύπες στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Εκτιμούν επίσης, ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο ευάλωτη στις επιθέσεις τους από την τρικομματική, καθώς εκτιμούν ότι λόγω της κοινωνικής πόλωσης και της έντασης των προβλημάτων θα βρεθεί ευθύς εξαρχής σε φθίνουσα πορεία. Πιστεύουν επίσης ότι η αντιπαράθεση μαζί της θα είναι πολύ πιο εύκολη, αφού «ταυτίζεται με την καρδιά του δικομματισμού», στον οποίο μπορεί να καταλογιστεί φαυλοκρατία, ευθύνη για τα σκάνδαλα και τη χρεοκοπία της χώρας.

Η φθινοπωρινή περίοδος αποτελεί ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχεδιάζει τότε αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, η οποία ενδεχομένως να συνοδευτεί και από τη χρήση του κοινοβουλευτικού όπλου της κατάθεσης πρότασης μομφής. Αν και υπήρχαν στελέχη που θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής άμεσα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να είναι άμεση απάντηση στις διαρροές του Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός κρίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, στην κοινή συνεδρίαση του εννεαμελούς και του προεδρείου της Κ.Ο. αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη φάση η πρόταση μομφής, με το επιχείρημα ότι όσο διαρκεί η ασάφεια και συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους πρώην κυβερνητικούς εταίρους δεν υπάρχει λόγος να κατατεθεί πρόταση μομφής, για να δημιουργήσει συσπειρώσεις.

Αυτή η απόφαση δεν αποκλείει το να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όταν θα έχει συγκροτηθεί το κυβερνητικό σχήμα Σαμαρά - Βενιζέλου, ή όταν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ έρθει για συζήτηση στη Βουλή, αν και αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον χλωμό. Τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την άποψη ότι αν ο πρωθυπουργός δεν συνοδεύσει την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων ή αντιλαϊκές πρωτοβουλίες που να δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση, η πρόταση μομφής δεν θα πρέπει να «καεί».

Πέρα από το θέμα της πρότασης μομφής, η πεποίθηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα δεν πάει ακόμα σε εκλογές, σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες λειτουργίες του κόμματος συνεχίζονται κανονικά και το συνέδριο θα διεξαχθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, από τις 10 ώς τις 14 Ιουλίου.

Γεγονός είναι πάντως ότι η ένταση της κυβερνητικής κρίσης αιφνιδίασε την Κουμουνδούρου, η οποία απέτυχε να διαβάσει σωστά τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Μάρτη και μετά τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούσαν ότι η τρικομματική θα αντέξει ώς τις ευρωεκλογές (μόνο ο Β. Μουλόπουλος έβλεπε «κατάρρευση» της κυβέρνησης τον Ιούνιο) και ότι ακόμα και στις διάφορες φάσεις της κρίσης της ΕΡΤ πίστεψαν ότι όλα αυτά που γίνονταν ήταν παζάρια και «θέατρο» και ότι εντέλει οι εταίροι θα τα βρουν.

Απέναντι στη ΔΗΜΑΡ

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, πάντως, ανοίγει μια συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφεξής απέναντι στη ΔΗΜΑΡ, με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε ένα αντιμνημονιακό κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς ως δυνάμει κυβερνητικό εταίρο. Το κατά πόσον η ΔΗΜΑΡ μελλοντικά θα προσφέρεται για κάτι τέτοιο είναι ακόμα άγνωστο, ωστόσο η ήπια στάση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΔΗΜΑΡ (και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ) στη διάρκεια της κρίσης στην ΕΡΤ, έθεσε σε συναγερμό την «Αριστερή Πλατφόρμα», τα στελέχη της οποίας ζωγράφισαν τον κίνδυνο της αναβίωσης της Κεντροαριστεράς σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις οργάνων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο κ. Π. Λαφαζάνης τοποθετήθηκε δημόσια με κατηγορηματικό τρόπο κατά μιας τέτοιας συνεργασίας.

Για να αποφευχθούν οι εντάσεις, καθώς στα όργανα διατυπώθηκε και η άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση, συμφωνήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει προσωρινά τις επιθέσεις αλλά και κάθε συγχρωτισμό με τη ΔΗΜΑΡ.

Πηγή: Του Παναγή Γαλιατσάτου - Η Καθημερινή