Της Πηνελόπης Γκάλιου
Οι συσχετισμοί που ανέδειξε η κάλπη της 21ης Μαΐου με την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την ποσοστιαία ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να άλλαξαν την προεκλογική ατζέντα της αντιπαράθεσης τόσο για την ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ.
Πριν καν ξεκινήσει η νέα προεκλογική εκστρατεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πρώιμα ότι στο κάδρο των πολιτικών του αντιπάλων τοποθετεί ξεκάθαρα τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνοντας πρόσκαιρα και προς το παρόν τον Αλέξη Τσίπρα ίσως και σε "δεύτερη μοίρα".
Τον ίδιο κύριο "αντίπαλο" φαίνεται να επιλέγει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τις ίσες αποστάσεις και το διμέτωπο που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα βάλλοντας τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, και τώρα φέρνει σε πρώτο πλάνο την Πειραιώς.
Κοινός παρονομαστής στην επιλογή των δύο αρχηγών και των δύο στρατηγικών, ο χώρος του λεγόμενου κέντρου και οι ψηφοφόροι του, με τη ΝΔ να κερδίζει καθαρά στις εκλογές τον χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να ανεβάζει κατά πολύ τα ποσοστά του στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς,πιστοποιώντας πως στο συγκεκριμένο φάσμα πολιτικής τοποθέτησης, δείχνει να επανακάμπτει με δυναμική ανόδου.
Η αφορμή για να ξεδιπλωθεί η νέα κόντρα στο προεκλογικό σκηνικό στάθηκε το "σαρδάμ" όπως το αποκάλεσε η ίδια και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένης Χρονοπούλου η οποία κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στην ΕΡΤ δήλωσε ότι ότι κάποιοι φόροι θα αυξηθούν, ενώ κάποιοι άλλοι θα μειωθούν και εξειδικεύοντας τους φόρους που θα αυξηθούν απάντησε ότι "θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη".
Μια διατύπωση που μπορεί να φαινόταν ότι επρόκειτο για λάθος αλλά η συνέχεια τόσο απο την ίδια όσο και απο τον έτερο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή στον ΣΚΑΪ περί αύξησης της φορολογίας των μερισμάτων από 5% σε 15% για κέρδη άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, φούντωσε την πολιτική αντιπαράθεση.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος έσπευσε να δείξει τα "κρυφά" σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη κάνοντας λόγο για τους δύο νέους "μαρτυριάρηδες του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε "Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους.
Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια.
Οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:
1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων
2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και
3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.
Απαντώντας ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος πέρασε στην αντεπίθεση , λέγοντας ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: "Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια".
Ο κ. Μάντζος αναφέρθηκε στις προγραμματικές στοχεύσεις του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «προτείνουμε τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα.
Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:
- Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%
- Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%
- και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.
Γιατί είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα - μαμούθ των εκατομμυρίων» κατέληξε.
Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η νέα αντιπαράθεση θα παραμείνει στην ουσία και δεν αναλωθεί σε αοριστολογίες.
Τα δημοσιοποιημένα προγράμματα των κομμάτων μπορούν να συμβάλουν στο σχετικό διάλογο και οι όποιες ενστάσεις και ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν εφοσον μπορεί να υλοποιηθεί η εκκρεμούσα πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, να κοστολογήσουν τα κομματικά προγράμματα.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.