Στην αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα αναφέρεται εκτενώς σήμερα ο γερμανόφωνος Τύπος.
Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών εφημερίδων: «Η συνάντηση των υπ. Εξωτερικών καταλήγει σε ανοιχτή κόντρα» (Zeit Online), «Σύγκρουση σε συνάντηση συμφιλίωσης (Bild Online), «Κλιμάκωση μπροστά στις κάμερες» (Spiegel Online), «Εκατέρωθεν κατηγορίες (Süddeuteusche Zeitung)
H Zeit Online σημειώνει: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους οι υπ. Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου εξαπέλυσαν εκατέρωθεν πυρά για σημαντικά ζητήματα». Η εφημερίδα Bild παρατηρεί στην ιστοσελίδα της: «Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ένας έλληνας υπ. Εξωτερικών επισκέπτεται την Τουρκία με αποστολή τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Όμως η συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε χάος. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "πετά ανθρώπους στη θάλασσα", εννοώντας τους πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη περνώντας το Αιγαίο. Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για "Fake News". Το Spiegel Online γράφει: «Η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα είχε ως στόχο την επαναπροσέγγιση. Το αρχικά φιλικό κλίμα δεν διήρκεσε για πολύ». H Frankfurter Rundschau παρατηρεί με τίτλο «Σύγκρουση υπ. Εξωτερικών μπροστά στις κάμερες» ότι η κοινή συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε ανοιχτή σύγκρουση. Οι δύο χώρες απέχουν ακόμα πολύ από μια προσέγγιση».
«Λογομαχία Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες»
Με τίτλο «Λογομαχία μπροστά στις κάμερες μεταξύ του έλληνα και του τούρκου υπ. Εξωτερικών» η Neue Zürcher Zeitung παρατηρεί: «Από ελληνικής πλευράς η πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν για μια συνάντηση με το Νίκο Δένδια θεωρήθηκε ως κίνηση καλής θελήσεως του τούρκου προέδρου έναντι της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ. Όλα αυτά όμως χωρίς να αναμένονται απτά αποτελέσματα, διότι τις τελευταίες εβδομάδες η μια πρόκληση διαδέχεται την άλλη. Και δεν είναι μόνο οι απειλές Ερντογάν για εισβολή στη Κύπρο, αλλά και η ανάρτηση του επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν στο twitter για υπόθαλψη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και του κουρδικού PKK, από την Ελλάδα.
Πρόκειται για μηνύματα με κύριο αποδέκτη την τουρκική κοινή γνώμη, μιας και ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση και στο εσωτερικό. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνταν σε ποιο κλίμα θα γινόταν η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου. Ίσως μέσω της συνομιλίας με τον έλληνα υπουργό ο τούρκος πρόεδρος να επιδίωκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις επαφές Δένδια στην Άγκυρα ο έλληνας υπουργός προσκάλεσε τον τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για εποικοδομητική ατμόσφαιρα των συνομιλιών και ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε επανειλημμένα την τουρκική πλευρά για την φιλόξενη υποδοχή.
Γρήγορα όμως η κοινή συνέντευξη Τύπο εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες καθιστώντας σαφές πόσο απέχουν ακόμα Ελλάδα και Τουρκία. Στη καλύτερη περίπτωση η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Η διαφορά μεταξύ πρόκλησης και πρόσκλησης δεν είναι μόνο ένα γράμμα, αλλά και ένα μικρό βήμα».
FAZ: «Δύσκολη γειτνίαση»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει με τίτλο: «Δύσκολη γειτνίαση»: «Ήταν η πρώτη συνάντηση Έλληνα υπ. Εξωτερικών στην Άγκυρα με τον πρόεδρο Ερντογάν από το 2017. Η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύει τις τουρκικές προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Μετά όμως οι δύο υπ. Εξωτερικών προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Τσαβούσογλου και Δένδιας λογομάχησαν μπροστά στις κάμερες αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».
Παρά τα όσα συνέβησαν η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία προτίθεται να διαχειριστεί εφεξής διαφορετικά τα ανοιχτά ζητήματα με τις γειτονικές της χώρες: «Από ότι όλα δείχνουν η Τουρκία θέλει να ξεχαστούν οι εντάσεις των τελευταίων ετών. Αρχές του 2020 ο πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ισχυριζόμενος ότι τα σύνορα προς την Ελλάδα είναι ανοιχτά. Αργότερα η Άγκυρα πραγματοποίησε έρευνες για κοιτάσματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο σε χωρικά ύδατα που ανήκουν βάσει διεθνούς δικαίου σε Ελλάδα και Κύπρο. Μετά τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου αποφεύχθηκε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο.
Στο μέλλον η Άγκυρα επιδιώκει να επιλύει με διαφορετικό τρόπο τις διαφωνίες με γειτονικές χώρες. Λίγο πριν την άφιξη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι τα θέματα στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων θα συζητώνται σε κλίμα ειλικρίνειας και ανώτατο επίπεδο. Υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος. Έτσι για παράδειγμα συνεχίζονται από τις 12 Ιανουαρίου οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες μετά από πενταετή διακοπή»
Πηγή: DW / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.