ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανικός Τύπος για Μέρκελ: «Επίσκεψη σε δύσκολους φίλους» αλλά... δεν είναι και Σόιμπλε

Με αφορμή την τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα ο επιφανής οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτο Γερμανικών Ερευνών (DWI), Αλέξανδρος Κρητικός, μιλά στο Redaktionsnetzwerk Deutschland και τον δημοσιογράφο Μαξιμίλιαν Άρνχολντ.

Ο Αλ. Κρητικός θεωρεί ότι η εποχή των ψυχρών ελληνογερμανικών σχέσεων έχει παρέλθει, σημειώνοντας: «Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι τα περασμένα, πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης μπορούν πλέον να θεωρηθούν ως ο μισός δρόμος της επιτυχίας». Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι πεπεισμένος ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να επεκτείνει την περαιτέρω οικονομική συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Δεν είναι όπως ο Σόιμπλε αλλά...

Κεντρική θέση στις συζητήσεις θα έχουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ζητήματα ενέργειας και συγκεκριμένα η ανάπτυξη συστημάτων ανανέωσιμης ενέργειας, τομέας για τον οποίο η Ελλάδα αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία. «Η Ελλάδα θέλει να γίνει πιο ανεξάρτητη από τον τουρισμό. Ελπίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα επισημάνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να προωθηθούν ώστε η χώρα να γίνει πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις», παρατηρεί ο Κρητικός.

Όσο για την εικόνα της Μέρκελ στην Ελλάδα μετά τα χρόνια της ευρωκρίσης, ο Αλέξανδρος Κρητικός σημειώνει: «Δεν αποτελεί ένα μισητό πρόσωπο, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο στα χρόνια της κρίσης συνδέθηκε με εκείνους που κουνούσαν το δάχτυλο στη χώρα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η απόφασή της να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ παρά την άποψη της πλειοψηφίας των Γερμανών αλλά και μελών της κυβέρνησής της τυγχάνει πλέον «μεγάλης αναγνώρισης». Για τον Αλ. Κρητικό: «απέτυχε ωστόσο να υποστηρίξει μια επενδυτική διάσταση στα πακέτα διάσωσης. Το αποτέλεσμα: η τρόικα απέτυχε και η ελληνική οικονομία για μεγάλο διάστημα έμεινε στάσιμη αντί να ανακάμψει».

«Επίσκεψη σε δύσκολους φίλους»

Για επίσκεψη σε «δύσκολους φίλους» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL, υπενθυμίζοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε απαιτήσει πολλά από τους Έλληνες, αλλά και το αντίστροφο είχε συμβεί. «Ήταν μία εποχή υστερίας, στην οποία η Μέρκελ παρέλειψε να επιδείξει λίγο μεγαλύτερη γενναιοδωρία για να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη και να της εμφυσήσει νέα πνοή» συνοψίζει ο συντάκτης του γερμανικού περιοδικού. «Την εποχή εκείνη η ΕΕ άρχισε να φυλλορροεί. Διασώθηκε η Ελλάδα, όχι όμως και η ευρωπαϊκή ιδέα...»

Στη δική του παρέμβαση ο Έλληνας ανταποκριτής του DER SPIEGEL διερωτάται για την Άνγκελα Μέρκελ: «Θα ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες που έχασαν τη δουλειά τους στην διάρκεια της ευρωκρίσης;» Ο ίδιος εξηγεί ότι «για τους Έλληνες η ΕΕ ήταν πάντα η Μέρκελ. Υπό αυτή την οπτική γωνία ήταν η Μέρκελ, που οδήγησε σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η Μέρκελ ήταν που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του συντηρητικού ομολόγου της Αντώνη Σαμαρά το 2014. Η Μέρκελ ήταν εκείνη που, το 2015, δεν άφησε στον σοσιαλιστή Αλέξη Τσίπρα κανένα περιθώριο για να αναθεωρήσει την πολιτική λιτότητας. Αργότερα ήταν η Μέρκελ εκείνη που, μαζί με την ΕΕ στο σύνολό της, επέβαλε στη χώρα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Όλα αυτά δεν συνιστούν συνταγή δημοφιλίας. 

Ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι βέβαια ότι η Μέρκελ και η Γαλλία ήταν εκείνοι που κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις πολιτικών και κρατών-μελών που υποστήριζαν το Grexit. Η σπάταλη Ελλάδα, όπου η διαφθορά και η πελατειακή νοοτροπία παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις και ένα σκληρό μάθημα από την αυστηρή γερμανίδα παιδαγωγό. Αλλά το αντίτιμο ήταν υψηλό: πόνος και οργή για τον κόσμο, αυξημένοι αριθμοί αυτοκτονιών, φτωχών και αστέγων, υποδομές υπό διάλυση και μαζική έξοδος νέων Ελλήνων με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση».
 

Πηγή: skai.gr