ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανίδα ευρωβουλευτής σε ΣΚΑΪ: Η Γερμανία να μην πουλά υποβρύχια σε Τουρκία- Ναι σε κυρώσεις

Στην επιβολή εμπάργκο στην πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία επιμένουν οι Πράσινοι της γερμανικής Βουλής. Όπως εξηγεί η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Ευγενίδη, επιμένουν σε αυτή τη θέση, καθώς προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τα υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδος. Παράλληλα, διαψεύδει την κυβέρνηση ότι ακύρωση της συμφωνίας δεν είναι νομικά εφικτή επισημαίνοντας ότι «μια αδειοδότηση μπορεί να ανακληθεί όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος η παράδοση να οδηγήσει σε σύγκρουση ή πόλεμο».

Προσθέτει δε ότι η μοναδική σκόπελος, η οποία πρέπει να ξεπεράσει η Γερμανία, είναι οι οικονομικές συνέπειες που προβλέπουν οι ρήτρες των συμφωνιών. 

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της στάσης του Τούρκου προέδρου, σημειώνει ότι οφείλεται στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και στην αλλαγή κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι «στην πράξη δεν βλέπουμε καμία μεγάλη αλλαγή, όπως και στις πράξεις του εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία». 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί επιμένουν οι Πράσινοι σε ένα εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας;

Επιμένουμε να σταματήσει η γερμανική κυβέρνηση να πουλά υποβρύχια ή μέρη των υποβρυχίων στην Τουρκία, γιατί έχουμε την ανησυχία ότι αυτά τα υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό μας κίνητρο. 

Αυτό είναι σημαντικό, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έχει πει αρκετές φορές-και αυτό αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση στην Bundestag-ότι μια αναστολή των συμφωνιών με την Τουρκία δεν είναι νομικά εφικτή. Τι λέτε επ' αυτού;

Αυτή είναι μια λανθασμένη τοποθέτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γιατί με βάση το άρθρο 7 στο νόμο περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων, μια αδειοδότηση μπορεί να ανακληθεί κάθε στιγμή που ελλοχεύει ο κίνδυνος η παράδοση να οδηγήσει σε σύγκρουση ή πόλεμο και αυτό ισχύει στην περίπτωση στην Τουρκία. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι ένα εμπάργκο σε αυτή την παράδοση θα μπορούσε να έχει μια σειρά οικονομικών συνεπειών για τη γερμανική κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από αρκετά χρόνια με μια συγκεκριμένη ρήτρα. Συνεπώς, αν δεν γίνει αυτή η παράδοση, η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει στην κατασκευάστρια εταιρία αποζημίωση. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πρακτική εδώ και χρόνια, να υπάρχουν, δηλαδή, τέτοιες ρήτρες για εξαγωγές εξοπλισμού. 

Όπως το καταλαβαίνω, σε αυτή την περίπτωση βλέπετε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ως υποκριτική…

Ναι. Και το βλέπω, επίσης, ως υποκριτικό να παίρνεις το μέρος της Ελλάδας, για παράδειγμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και την ίδια ώρα να εξοπλίσεις την Τουρκία με όπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. 

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο κ. Ερντογάν είναι σε τροχιά αλλαγής πορείας, μετά τις απειλές κυρώσεων. Πρέπει οι κυρώσεις, και από γερμανικής σκοπιάς, να μείνουν στο τραπέζι ως μέσο πίεσης;


Οι κυρώσεις έπεσαν στο τραπέζι ως μέσο πίεσης. Σε αυτό οφείλεται, κατά ένα μέρος, η αλλαγή στάσης του Ερντογάν, αλλά, επίσης, νομίζω ότι η αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ έχει συνεισφέρει στο να είναι ο κ. Ερντογάν, τουλάχιστον ως προς τη ρητορική του, κάπως πιο προσεκτικός. Στην πράξη, όμως, δεν βλέπουμε καμία μεγάλη αλλαγή, όπως και στις πράξεις του εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, εξ ου και θεωρώ σημαντικό η απειλή των κυρώσεων να μείνει στο τραπέζι. Βρίσκω, επίσης, απαραίτητο να υπάρξουν κυρώσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως το είπατε κι εσείς, ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στην ΕΕ ότι είναι έτοιμος για έναν ειλικρινή διάλογο ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιστεύετε ότι είναι ειλικρινής ή παραμένει πιστός στις νεο-οθωμανικές του φιλοδοξίες;


Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία. Έχουμε κοινά σύνορα, είμαστε γείτονες, έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα, πολλοί Τούρκοι πολίτες ζουν στην Γερμανία και πολλοί Ευρωπαίοι ζουν στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε. Αλλά, ένα εκτεταμένο χέρι, πρέπει να έχει ανταπόκριση. Και, μετά από όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, πρέπει η Τουρκία να κάνει κάποια βήματα προς την Ευρώπη, αλλά και ορισμένα βήματα προς την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών στο εσωτερικό.
 

Πηγή: skai.gr