Όπως είπε η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αυτή μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία και δεν πρέπει να παει χαμένη και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να έχει η χώρα κυβέρνηση ικανή να κάνει όλα τα μεγάλα βήματα, για «να κάνουμε άμεσα συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης».
Γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μεταβεί άμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, «να συμφωνήσουμε από κοινού στους στόχους τα χρονοδιαγράμαμτα και τα πρόσωπα ακόμα και για τον επικεφαλής. Το βασικό είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας». «Η χώρα είναι πάνω από όλούς μας, είμαι σίγουρος ότι θα βαδίσουμε ενωμένοι και θα κάνουμε αυτό που πρέπει» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.
«Είμαι θιασώτης εθνικής συνεργασίας για το καλό του τόπου και το έχω αποδείξει», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, στην αρχή της ομιλίας του, χαρακτήρισε την αντιπολίτευση ανεύθυνη και φυγόπονη και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πληρώνει το λογαριασμό δεκαετιών αμεριμνησίας και αδιαφορίας.
«Επί 24 μήνες μαζεύω όλα τα σπασμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται μείωση 50% μισθών και συνάξεων.
Έκανε λόγο για ιστορικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα οι οποίες απαιτούν τη συμμετοχή, όχι μόνο την ανοχή, των πολιτών και είπε ότι όταν απέχουν τα κόμματα από τις ευθύνες τους και λοιδορούν δίνουν το ηθικό δικαίωμα σε σημαντικό μέρος του λαού να απορρίπτει. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χρησιμοποιούν τον πραγματικό πόνο του ελληνικού λαού για να σταματήσουν τις αυτονόητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»μ, κάτι που προκαλεί ανομία.
Ενώ, όταν τα κόμματα συνεργάζονται στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας.
Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «σήκωσαν τον σταυρό» με μία πρωτοφανή συναίσθηση του χρέους της, αλλά δεν αρκεί μόνο μία κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς «ο άθλος χρειάζεται έντιμη και ευρύτατη στήριξη».
Χαρακτήρισε γνήσια δημοκρατική επιλογή το δημοψήφισμα και εκτίμησε ότι ήταν σίγουρο το «ναι» γιατί ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος ξέρει να κρίνει αυτό που είναι καλύτερο για τον ίδιο και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευση ότι μιλούσαν για τυχοδιωκτισμό, ενώ στην ουσία επρόκειτο για μία προσφυγή στην άμεση δημοκρατία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν μηδενιστική κριτική για τα πάντα, αλλά «μίλησαν για τις δικές τους ευθύνες;».
Πάντως, είπε ότι «θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά» καθώς η αντιπαράθεση για το παρελθόν να έχει τελειώσει.
Αναφερόμενος στην προσωπική του πορεία, είπε ότι πάντα έκανε στην πολιτική ένα βήμα μπροστά και έπαιρνε το ρίσκο για το συμφέρον της πατρίδας και ας άκουγε τα «σχολιανά» του. «Σπάω τα ταμπού για το καλό του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι είναι θιασώτης εθνικής συνεργασίας για το καλό του τόπου και το έχω αποδείξει.
Κάλεσε τα κόμματα να ξεφύγουν από τις στενές κομματικές επιδιώξεις για το συμφέρον της πατρίδας. «Έχουμε διαφορές αλλά και συνείδηση για τις προτεραιότητες της πατρίδας» είπε.
Σχολιάζοντας το αίτημα Σαμαρά για προσφυγή στις κάλπες, σημείωσε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή, καθώς αν πάμε σε εκλογές θα βρεθούν στον αέρα η 6η δόση και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Υπογράμμισε ότι η λύση είναι μία: διακομματική στήριξη της συμφωνίας με μία κυβέρνηση ισχυρή. Για τις εκλογές είπε ότι θα πρέπει να γίνουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση για τη χώρα.
Τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για συνεργασία με αίσθημα εθνικής ευθύνης και καλή προαίρεση και επανέλαβε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα. «Δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα, αλλά πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό καλό. Θέλω να στείλω καθαρό μήνυμα. Ότι η πολιτική και οι πολιτικοί δεν είναι κυνικοί, υπάρχει πίστη και αξίες... Παιχνίδια δεν παίζω. Το κόστος το ανέλαβα και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Η παράδοση οικογένειας μου δε θα έπρεπε τίποτα διαφορετικό» επεσήμανε.
Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η οργανωμένη επίθεση που έχει υποστεί τόσο εκείνος όσο και η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου αθώα και κάλεσε όσους συνεργαστούν να φτιάξουν μία κυβέρνηση για δίκαιη κατανομή των βαρών και του πλούτου.
Απευθυνόμενος στους ξένους ηγέτες και τους εταίρους μας, ζήτησε να έχουν πίστη στον ελληνικό λαό γιατί «αυτός ο λαός είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα και όταν έρθει η ώρα κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο ενωμένοι να δώσουμε στη χώρα μας την προοπτική που αξίζει».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργος Καρατζαφέρης και Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ΕΔΩ την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.