FT: Υποχώρηση Στουρνάρα έναντι του δύσπιστου ΔΝΤ

Στη σκληρή στάση του ΔΝΤ αποδίδει ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την αδυναμία οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικα για τα νέα μέτρα λιτότητας, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ.

Ένας εξ αυτών δηλώνει ότι το Ταμείο είναι το πιο δύσπιστο από τους πιστωτές σχετικά με την ικανότητα των Ελλήνων να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ θεωρούν ότι η ελληνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, έχει επιδείξει αξιόπιστη προθυμία να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα της χώρας. Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα σημειώνεται ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, που πηγάζουν από την «τρομακτική κληρονομιά» των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, διακυβεύουν όχι μόνο την επόμενη δόση των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την έγκριση της αναθεωρημένης διάσωσης, που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος έως το 2016.

Επικαλούμενη ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η επιμήκυνση είναι πιθανό να προσθέσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Σημειώνεται επίσης ότι η απαισιοδοξία του ΔΝΤ έχει άμεσο αντίκτυπο στο πώς θα είναι δομημένο το τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς αν η Ελλάδα δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη έχοντας εφαρμόσει τις νέες μεταρρυθμίσεις, θα είναι θεωρητικά αδύνατο να μειώσει το χρέος της με ρυθμό τέτοιο που να το καθιστά μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Αυτό θα συνεπαγόταν πιο δραστικά μέτρα από τους πιστωτές, όπως αποδοχή ζημιών στα δάνειά τους, κάτι που απέκλεισε εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι μέχρι στιγμής ο κ. Στουρνάρας αρνούταν τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η τρόικα για την κάλυψη του κενού στους νέους υπολογισμούς περικοπών. Ωστόσο, σημειώνεται, εν τέλει ο υπουργός Οικονομικών υποχωρεί. «Αναμένεται να συμφωνήσει τις επόμενες μέρες σε περαιτέρω περικοπές στiς συντάξεις των αγροτών και στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Ακόμα και μετά τη συμφωνία για τα μέτρα, ωστόσο, το θέμα Ελλάδα δε θα έχει κλείσει καθώς οι Βρυξέλλες θα κληθούν να βρουν έναν πολιτικά αποδεκτό τρόπο να δώσουν στη χώρα περισσότερο χρόνο και δυνητικά χρήμα. Με τις απώλειες στον επίσημο δανεισμό μη-ελκυστικές και με τα ομόλογα της ΕΚΤ εκτός τραπεζιού, θα χρειαστούν εναλλακτικές λύσεις, όπως ένας ακόμα γύρος παράτασης της ωρίμανσης ελληνικών ομολόγων ή μείωσης επιτοκίων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος
σχολιάζει ότι ενώ το καλοκαίρι οι φωνές για ελληνική έξοδο από το ευρώ υποχώρησαν, αν η χώρα αρχίσει τα παλιά της παιχνίδια οι φωνές θα αρχίσουν να ακούγονται ξανά τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο