ΚΑΙΡΟΣ

FT: Χάσμα Ελλάδας-πιστωτών πριν το Eurogroup

Μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών ενόψει του Eurogroup αποκάλυψαν οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται άτομα εμπλεκόμενα στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, οι οποίοι λένε πως η Αθήνα προέβαλε πολύ περισσότερες ενστάσεις επί των όρων του υπάρχοντος προγράμματος σε σχέση με το «30%» στο οποίο είχε αναφερθεί δημοσίως, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά συνέπεια, σχολιάζουν οι συντάκτες της εφημερίδας, η πιθανότητα παράτασης του προγράμματος διάσωσης απομακρύνεται ακόμα περισσότερο.

Γερμανός αξιωματούχος δηλώνει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα, ότι παραχωρήσεις θα γίνουν και οικονομική στήριξη θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο εντός του πλαισίου της τρέχουσας συμφωνίας. Όπως προσθέτει, θα υπάρξει συμβιβασμός και αυτό δεν το απορρίπτει, αλλά απορρίπτει το να έρχεται κάποιος και «να ρίχνει βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την παίρνει όμηρο».

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης υπάρχει πιθανότητα νεότερης συνάντησης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αργότερα εντός της εβδομάδας, εφόσον όμως υπάρξει επαρκής πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Γερμανία έχει συμφωνήσει πως οι οργανισμοί που έχουν την εποπτεία του προγράμματος διάσωσης δε θα ονομάζονται «τρόικα», αλλά επιμένει πως θα έχουν τον ίδιο ρόλο, έστω και αν ονομάζονται «οι θεσμοί». Επίσης, το Βερολίνο φέρεται να θεωρεί πιθανή μια μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά γύρω στο 3%.

Εξάλλου, ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου, γράφοντας για την ίδια εφημερίδα, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει έναντι των αποτυχημένων πολιτικών της ευρωζώνης. Όπως σημειώνει, για τον ίδιο η προτιμότερη λύση θα ήταν να εγκαταλείψει συνολικά η ευρωζώνη τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών.

«Αν αυτό αποδειχθεί πολιτικά αδύνατο, η δεύτερη καλύτερη επιλογή, τουλάχιστον για την Ελλάδα, θα ήταν μια ημι-έξοδος από την ευρωζώνη με ένα παράλληλο νόμισμα και μια στάση πληρωμών έναντι των επισήμων πιστωτών μονάχα. Σε κάθε περίπτωση, [οι Έλληνες] θα πρέπει να μην υποχωρήσουν τη Δευτέρα», γράφει ο κ. Μίνχαου.

Αποτιμώντας την πιθανότητα του Grexit, τη χαρακτηρίζει ως πιο ριψοκίνδυνη επιλογή που θα πρέπει να αποφευχθεί. Σχολιάζει πάντως ότι αν και μη επιθυμητή, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πάλι θα ήταν προτιμότερη του στάτους κβο.Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο