«Όταν διορίστηκα Επίτροπος για τη Διεύρυνση πριν από πέντε χρόνια, η χώρα σας, αν και δεν ήταν ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πλουσιότερη, ήταν σαφώς μπροστά όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Έναν χρόνο πριν (το 2009), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις τάξεις μας επικρατούσε αισιοδοξία.
»Δυστυχώς, πέντε χρόνια αργότερα, η αισιοδοξία εξανεμίσθηκε. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οι πολιτικές κρίσεις στη χώρα επαναλαμβάνονται και οι σχέσεις με ορισμένες γειτονικές χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από ορισμένες διαφορές ή ακόμη και επιδεινώθηκαν από το 2010 και μετά. Κάτι δεν πάει καλά. Σπαταλάται χρόνος και η ενταξιακή πορεία έχει ανακοπεί» σημειώνει ο κ. Φούλε.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση κάνει αναφορά και στο πρόβλημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι δυστυχώς το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο και έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.
«Χρειάζεται αποφασιστική δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση. Εξίσου απαραίτητη είναι η ενεργητική υποστήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου» προσθέτει ο κ. Φούλε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα πως η μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δημιουργεί απογοητεύσεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας.
«Έχω επανειλημμένα τονίσει την ανησυχία αυτή. Ωστόσο, η μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για την αδυναμία αντιμετώπισης των πολλών προκλήσεων που υφίστανται στη χώρα σας. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα επισημάνει τις προκλήσεις αυτές στις εκθέσεις προόδου», προσθέτει.
Ο κ. Φούλε σημειώνει ότι το διεθνές κύρος της ΠΓΔΜ επλήγη από τις συχνές εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.
«Σε μόλις δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες δύο σοβαρών πολιτικών κρίσεων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να ενεργήσουν για την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στο κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να μπορεί να ελέγχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση πρέπει να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις δημοκρατικές διαδικασίες» αναφέρει ακόμη ο κ. Φούλε.
Σημειώνει, δε, ότι μεταξύ των σημαντικών ζητημάτων που απαιτούν ενασχόληση είναι και η σοβαρή ανησυχία για την κομματικοποίηση των κρατικών θεσμών και για τον έλεγχο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος εκδηλώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών, όπως διαπίστωσε και ο ΟΑΣΕ.
Παρ’ όλα αυτά, καταλήγει ο κ. Φούλε, υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία, καθώς είναι σαφές πως μπορεί να σημειωθεί μία επανεκκίνηση των πραγμάτων, η οποία θα εκδηλωθεί μέσω της δέσμευσης για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ από όλους τους αρμόδιους παράγοντες.
Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει πέντε φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές της Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί σήμερα, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όμως η εισήγηση αυτή θα συνοδεύεται από μία σειρά σοβαρών παρατηρήσεων σχετικά με βασικές παραμέτρους που άπτονται της ενταξιακής πορείας της χώρας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.