Σαφής στόχευση της κυβέρνησης βρίσκεται πίσω και πέρα από το Φόρουμ Φιλίας των Αθηνών. Η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Φόρουμ ξεκινά σε πεδία χαμηλής πολιτικής, όπως έγινε και με το Ισραήλ, όπου ξεκίνησε με τουρισμό και ενέργεια, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε στενή αμυντική συνεργασία και θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Τουρισμός, περιβάλλον, ενέργεια, πανδημία τέθηκαν στο τραπέζι του Φόρουμ και σήμερα Πέμπτη, αλλά η στρατηγική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο τελικός σκοπός.
Η στόχευση της Αθήνας είναι διπλή. Αφενός η στρατηγική συνεργασία με τις χώρες αυτές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αφετέρου η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο. Είναι ενδεικτικό, ότι ως αντιπερισπασμό η Άγκυρα χρησιμοποίησε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κατάρ, μοναδικής συμμάχου χώρας της Τουρκίας στην περιοχή.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη στρατηγική συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου για τη δημιουργία διπλωματικής γέφυρας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, στο ευρύτερο πλαίσιο των οποίων είναι και οι συμφωνίες ειρήνευσης και συνεργασίας πολλών αραβικών χωρών με το Ισραήλ, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στις αραβικές χώρες αποσκοπούν στη σφυρηλάτηση των συμμαχιών.
Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα εδώ, είναι η καταδίκη παράνομων και παράλογων πράξεων που υποσκάπτουν την Ειρήνη και την Ασφάλεια. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στον παραλογισμό. #PhiliaForum pic.twitter.com/WgrSdqlsiE
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 11, 2021
Το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν, στο πλαίσιο του Φόρουμ Φιλίας, συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και οι τέσσερις Αραβικές ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις, έχοντας σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας σχολίαζαν διπλωματικές πηγές.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως καταρχήν, οι ανωτέρω χώρες επαναλαμβάνουν την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά, όπως υπογραμμίζουν, αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Φόρουμ Φιλίας πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάμεχ Σούκρι συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευκαιρίες για μεγαλύτερη συνεργασία.
Από την τριμερή συνάντηση @GreeceMFA με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου, @Christodulides και της Αιγύπτου S.#Shoukry. Συζητήσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία. pic.twitter.com/hXGr7JTPU3
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 11, 2021
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.