Φορολογικούς ελέγχους, αλλαγές στις συντάξεις και φόρους στον τουρισμό εξετάζει η κυβέρνηση

Σειρά μέτρων και αλλαγών στο φορολογικό σύστημα και το ασφαλιστικό εξετάζει – μεταξύ άλλων – η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο που θα εξετασθεί αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (17:00) και αναμένεται να αποτελέσει πυλώνα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές.

Στο μέτωπο της φορολογίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη διενέργεια ενδελεχών ελέγχων όλων των εισοδημάτων, με διασταυρώσεις, που θα αφορούν εισροές και εκροές σε βάθος 10ετίας. Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εκτιμά πως από αυτή την προσπάθεια θα εντοπιστούν «λαβράκια».

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για νέο εισπρακτικά μέτρα στο χώρο του τουρισμού και των νησιών, με ειδικό φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία 3 έως 5 αστέρων και υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τον «πήχη» συνταξιοδότησης να ορίζεται στα 60 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει συζήτηση, σε πλαίσιο καλή θέλησης, για περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η ακύρωση της εξαγγελίας για επαναφορά 13ης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, φαίνεται πως παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» για την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, αλλά κατά τις ίδιες πληροφορίες προχωρούν κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ).

Επιπλέον, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως μπαίνει και ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα, σενάριο το οποίο δεν απορρίπτεται από την Αθήνα.

Στο τραπέζι παραμένουν συνάμα η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα άνω των 1.920 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη.

«Αγκάθι» φαίνεται πως παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τέλος, η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα γίνει πλήρως ανεξάρτητη Αρχή που θα λογοδοτεί απευθείας στη Βουλή.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, το πολυνομοσχέδιο δεν αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς δεν αποκλείεται να προκύψουν αλλαγές κατά τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης