Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης με την επωνυμία «Οδυσσέας - Οι Έλληνες και η θάλασσα», σε χώρο είκοσι τεσσάρων στρεμμάτων στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, με δωρεά ιδιώτη, ποσού 35 εκατ. ευρώ. Επί της αρχής του σχεδίου νόμου «ναι» δήλωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης είναι έργο «πνοής» και θα αποτελέσει «στολίδι», για ολόκληρη την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Ταυτοχρόνως, όπως σημείωσε, θα «αναζωογονήσει τη διαχρονική σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα και την ελληνική ναυτική παράδοση». Ιδίως, ανέφερε ότι είναι πτυχή της εθνικής ταυτότητας, η ελληνική ναυτοσύνη. «Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν περισσότερο από το 17% του παγκόσμιου στόλου, καθιστώντας την Ελλάδα, την πατρίδα μας, ηγέτη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και προσέθεσε: «Ακόμα πιο σημαντική είναι η σημασία της θάλασσας, υπό το πρίσμα της προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζούμε στη χώρα των περίπου 6.000 νησιών μικρονήσων. Αυτά τα πλωτά φρούρια και αεροπλανοφόρα επεκτείνουν την εθνική μας κυριαρχία κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα, μακριά από την ηπειρωτική μας χώρα και ασφαλώς είναι όλα τους σάρξ εκ της σαρκός τής Ελλάδας».
Ο κ. Χαρδαλιάς που δήλωσε ότι το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος της πατρίδας», εξήγησε ότι το έργο αποσκοπεί πρωτίστως, στη διαφύλαξη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και στην ανάδειξη της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας.
Ειδικότερα, για το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «οι νέοι και οι νέες θα γνωρίσουν πώς, μέσω των πλοίων, ο ελληνισμός διαδόθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα κατανοήσουν τον τρόπο που μέσω της θάλασσας, πρωτοπόροι εξερευνητές της αρχαιότητας έφτασαν και ξεπέρασαν τα όρια της, τότε, γνωστής Οικουμένης. Θα διδαχθούν πώς υπερασπίστηκαν στη θάλασσα οι Έλληνες την εθνική τους ανεξαρτησία, κατά τους περσικούς πολέμους, κατά την εθνεγερσία του 1821, κατά το έπος του '40. Θα ακούσουν για το υγρό πυρ, θα αντιληφθούν πως, μέσω των επιτυχιών στη θάλασσα, διατηρήθηκε ζωντανό το έθνος, στον ζόφο των τεσσάρων αιώνων της Τουρκοκρατίας. Θα εμπεδώσουν τη σημασία του Πολεμικού Ναυτικού».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάποιοι από τους νέους που θα επισκεφθούν το Πάρκο, θα εμπνευστούν ώστε να ακολουθήσουν, ίσως μια σταδιοδρομία, στο Εμπορικό ή το Πολεμικό Ναυτικό, και θα ενταχθούν στη μεγάλη ναυτική οικογένεια. «Όλοι όμως οι επισκέπτες θα δουν τη ναυτική παράδοση και τη σημασία της ναυτοσύνης και θα διευρύνουν τις ιστορικές τους γνώσεις», είπε και αναρωτήθηκε αν υπάρχει καλύτερος τρόπος, να μάθει ο επισκέπτης για την ιστορία των υποβρυχίων, από το να επισκεφθεί ένα υποβρύχιο που θα αποτελεί συμπληρωματικό μέρος της συνολικής δωρεάς του Πάρκου και θα λειτουργεί εκεί ως Μουσείο.
Σε σχέση με την σημασία του Πάρκου για την οικονομία, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αποφέρει προστιθέμενη αξία στον τοπικό δήμο ενώ, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή. Επίσης το Πάρκο θα διαθέτει χώρο διεξαγωγής πολλαπλών εκδηλώσεων και εκθέσεων, με μια ευέλικτη αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 400 ατόμων, με αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με σύγχρονο εξοπλισμό, με καταστήματα ψυχαγωγίας, εστίασης, με αναψυκτήρια, με χώρους στάθμευσης.
«Η ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου είναι επίσης μεγάλη, αφού του παραχωρείται πλήρως η εκμετάλλευση του Πάρκου, μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης του, που αναμένεται το 2025», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και προσέθεσε ότι «θα αυξηθεί η περιουσία του Δημοσίου, με την αποδοχή τα δωρεάς, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο κόστος του έργου».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στον δωρητή Άρη Θεοδωρίδη, πρόεδρο της "Κύκλωψ", που θα αναλάβει το κόστος υλοποίησης του έργου και στη συνέχεια θα το αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο. «Ο κ. Θεοδωρίδης είναι ένας ευπατρίδης που συνεχίζει να αποτελεί έναν άξιο συνεχιστή της παράδοσης συνεισφοράς στους εθνικούς αγώνες αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, από την εφοπλιστική κοινότητα. Τον ευχαριστούμε θερμά και προσδοκούμε σε μελλοντική συνεργασία μαζί του, πάντοτε με αποκλειστικό στόχο το καλό της πατρίδας», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σημειώνεται ότι τόσο το θωρηκτό «Αβέρωφ» όσο και το αντιτορπιλικό «Βέλος» θα παραμείνουν στη θέση τους.
Τα κόμματα
«Το Πάρκο θα αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο πολυδιάστατο ζωντανό χώρο παιδείας, έναν χώρο για τη διατήρηση και ανάδειξη της ναυτικής υλικής, αλλά και άυλης κληρονομιάς, όπου θα γίνεται ενίσχυση του εθνικού θαλάσσιου αισθήματος και προβολή της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης και προσέθεσε: «Δημιουργείται ένας χώρος, ο οποίος διαφυλάσσει την ναυτοσύνη των Ελλήνων, όπου για πρώτη φορά το Εμπορικό Ναυτικό και το Πολεμικό Ναυτικό συγκατοικούν σε ένα συγκεκριμένο κτίριο και αποκτούν κοινή στέγη και δεν πρόκειται να είναι απλά ένα Ναυτικό Μουσείο, το εικοστό τρίτο της χώρας». Ο εισηγητής της ΝΔ επεφύλασσε ειδική αναφορά στον δωρητή Άρη Θεοδωρίδη. «Ένα έργο που συζητείτο επί μία εικοσαετία παίρνει τον καλό του δρόμο. Ένας Έλληνας ευπατρίδης, που δούλεψε σε όλη του τη ζωή αθόρυβα, χωρίς δημοσιότητα, διέθεσε 35 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό, τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης και το δωρίζει στο ελληνικό Δημόσιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπενθυμίζω ότι με δικά του έξοδα έγινε αναστήλωση της οικίας του Παύλου Μελά για να θυμούνται οι Έλληνες ποιοι αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον Φαληριώτη δωρητή κ. Άρη Θεοδωρίδη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης.
Το νομοσχέδιο αυτό προετοιμαζόταν επί δύο χρόνια χωρίς γνώση τής Βουλής και όσων θα έπρεπε να διατυπώσουν γνώμη, επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας. «Κανείς δεν έμαθε, ούτε η Βουλή, ούτε τα κόμματα, ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, ούτε οι βουλευτές, κανείς. Και ήρθε πακέτο -γιατί είναι σύμβαση που έχει υπογραφεί- χωρίς καμία δυνατότητα αλλαγής, προσθήκης, βελτίωσης, αντιμετώπισης. Είναι ένα κλειστό κείμενο, το οποίο ή έπρεπε να το δεχθεί κανείς ή έπρεπε να το απορρίψει», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι από την προεργασία αποκλείστηκε ως και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το ΤΕΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο κ. Δρίτσας πρότεινε «Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας με ένα μεγάλο παράρτημα διεθνών μουσειακών προδιαγραφών στο Φάληρο, με συγκέντρωση όσων περισσότερων σταθερών και πλωτών εκθεμάτων -είναι δυνατόν-, υπό τον απόλυτο έλεγχο των δύο αρμοδίων κρατικών φορέων, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα μουσείο συνέχεια του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας, της Ζέας».
«Η παράταξή μας αλλά και εγώ προσωπικά, ως βουλευτής του Νοτίου Τομέα υποστηρίζουμε τη δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, καθώς και την κύρωση της σχετικής σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας "ΚΥΚΛΩΨ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και του ελληνικού Δημοσίου", είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου και σημείωσε ότι είναι η «επιμονή και η άοκνη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, προεξάρχοντος του εισηγητή του νομοσχεδίου και πρώην δημάρχου Παλαιού Φαλήρου συναδέλφου Διονύση Χατζηδάκη και προφανώς η γενναιόδωρη δωρεά του κ. Θεοδωρίδη στην πατρίδα του μέσω της "ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ" που επιτρέπουν αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία». Παράλληλα όμως, η Τόνια Αντωνίου υπογράμμισε ότι το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα της λεγόμενης "Αθηναϊκής Ριβιέρας" που εκτείνεται ως τον Πειραιά και ως το Σούνιο, και, για την παράταξη του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά σημαντικό οι παρεμβάσεις σε όλο αυτό το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αττικής να έχουν συμπληρωματικές ή τουλάχιστον συμβατές μεταξύ τους χρήσεις με υπερτοπικά χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν τη συνέχεια του θαλάσσιου μετώπου.
«Ο λαός της Αττικής ζει τις συνέπειες των παραχωρήσεων όλου σχεδόν του μετώπου από Πειραιά έως Σούνιο στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ελεύθερη πρόσβαση του λαού καταργείται. Οι χρήσεις αλλάζουν και προσαρμόζονται στις ανάγκες των επενδυτών ή των "ευεργετών"», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της πολιτικής παράδειγμα, αποτελεί η επένδυση στο Ελληνικό με δυνατότητα επεμβάσεων στη μέχρι σήμερα ελεύθερη παραλία της Λεωφόρου Ποσειδώνος και του Αγίου Κοσμά, και με περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης. «Χθες ύψωσαν μπάρες για να αποτρέψουν την είσοδο στους αθλητές και στον λαό που αθλείται. Χαιρετίζουμε τη δυναμική παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής που κάλεσαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ του Νοτίου Τομέα», είπε ο κ. Κατσώτης που ενημέρωσε τη Βουλή ότι το κόμμα του κατέθεσε τροπολογία, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της αθλητικής δραστηριότητας όλων των συλλόγων με διατήρηση και υποστήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.
«Δεν θα φτάσουν τα 35 εκατομμύρια. Δεν θα φτάσουν. Και επειδή έτσι είναι δομημένος και φτιαγμένος ο νόμος, θα αναγκαστεί το ελληνικό Δημόσιο ό,τι χρειάζεται από κει και πέρα να τα βάζει. Δηλαδή, αν χρειαστούν 50 εκατομμύρια; Κατά πολλούς τόσο θα είναι το κόστος αυτού του συγκροτήματος το οποίο θα φτιαχτεί. Μας έχετε στείλει τις μακέτες κλπ. Πολύ ωραίες μακέτες. Τι γίνεται τώρα;», προειδοποίησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Ο βουλευτής επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε μελέτη βιωσιμότητας ενώ αναφέρθηκε στη δόμηση που θα γίνει για το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης. «Τα ύψη που δίνουμε εκεί, τα 24 μέτρα, δεν είναι σωστά. Δεν πρέπει να γίνουν. Δεν είναι νόμιμα. Τα φτιάχνουμε έτσι. Δηλαδή, τι θα έχουμε να κάνουμε; Δωδεκάμισι χιλιάδες τετραγωνικά κτίσματα, με υπόγεια γκαράζ κ.λπ. πάνω στη θάλασσα, τα οποία θα κοστίσουν περισσότερο, πολύ περισσότερο από τα λεφτά τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μυλωνάκης.
Στις συνθήκες υλοποίησης έργων ευεργετών αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης. «Ο κ. Λάτσης αυτήν τη στιγμή πώς ευεργετεί την Ελλάδα; Τι κάνει; Πετάει τους αθλητές μας. Πώς το κάνει αυτό; Κοιτάξτε να δείτε. Πετάει τους αθλητές έξω από το μαγαζάκι του. Μαγαζάκι του κ. Λάτση είναι βεβαίως το Ελληνικό», παρατήρησε ο Κλέων Γρηγοριάδης και προσέθεσε: «Υπάρχει πρόβλημα με την "Κύκλωψ ΑΕ". Το καταστατικό της λέει ότι εδρεύει στη Δράμα σήμερα, αλλά από αύριο όπου γης και πατρίς, οπότε δεν αποκλείεται να βρεθεί μεθαύριο να κατοικοεδρεύει μέσα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο είναι απέναντι από εκεί που δωρίζει ο εφοπλιστής, δηλαδή το οικόπεδο, ή μέσα στα ακίνητα του κ. Προκοπίου που έχει πάρει όλη την παραθαλάσσια ακτή».
Στο νομοσχέδιο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Λέτε ότι οι εφοπλιστές δεν κάνουν κουμάντο. Πείτε μου έναν εφοπλιστή στον οποίο να είπατε "όχι", μια φορά, ως κυβέρνηση», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να θεωρεί ότι μπορεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και τη Βουλή. «Μας μιλάτε για το παραλιακό μέτωπο. Ποιο μέτωπο λέτε, για πείτε μου εσείς. Ποιο μέτωπο του τερατουργήματος που λέγεται Νιάρχος; Το τετράγωνο κτίριο αυτό το ακαλαίσθητο που μου θυμίζει εποχές επταετίας; Δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αισθητική της αρχαιοελληνικής με κίονες; Έχετε και Υπουργό Ανάπτυξης με προγονοπληξία. Είναι αρχαιόπληκτος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν βλέπει την αισθητική του κτιρίου. Ή ότι στήνουμε μπροστά στην παραλία κτίρια; Θα γίνουμε όπως η Νότια Ισπανία που σήμερα βρίζουν οι Ισπανοί γι' αυτό που έγινε στην Νότια Ισπανία, με τα κτίρια στο νότιο μέτωπό της. Οι παραλίες είναι για τον ελληνικό λαό, για τους πολίτες, είναι και για τους εφοπλιστές να πάνε να κάνουν και κανένα μπανάκι, αλλά αυτοί έχουν τα σκάφη τους και πάνε αλλού, πάνε στη Μύκονο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.