ΚΑΙΡΟΣ

F-16 Viper: Αναβαθμίζονται και «ανοίγουν τα φτερά τους» με τα πιο σύγχρονα συστήματα

Με όργανα τελευταίας τεχνολογίας εκσυγχρονίζονται τα F16 στην ΕΑΒ, όπου βρέθηκε ο ΣΚΑΪ παρακολουθώντας την μετατροπή τους σε φονικές «οχιές».

Κάθε μήνα ένα μαχητικό θα ερχεται για αναβάθμιση και μέχρι το 2028, η Ελλάδα θα διαθέτει τις τέσσερις πιο ισχυρές Μοίρες F-16 VIPER στον κόσμο. 

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, κάποια από τα χαρακτηριστικά των F-16 VIPER της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το καινούργιο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, η νέα διαμόρφωση πιλοτηρίου και ο αναβαθμισμένος υπολογιστής αποστολής.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το βάρος της ευθύνης της οποίας φέρουμε γιατί τα αεροπλάνα είναι 100% επιχειρησιακά και θα πρέπει να αποδοθούν στην ώρα τους» δήλωσε ο Προϊστάμενος Αναβάθμισης F-16 Viper Κώστας Μιχαλάτος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Viper, είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, το οποίο σε συνδυασμό με το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 και τα νέα οπλικά συστήματα που θα φέρει το αεροπλάνο, θα δώσουν στην Ελλάδα την απόλυτη αεροπορική υπεροχή.

Τo F-16 της 340 Πολεμικής Μοίρας που προσγειώθηκε στην Τανάγρα, θα είναι το 6ο ελληνικό μαχητικό που θα μετατραπεί σε VIPER. 

Μέσα σε λίγους μήνες, οι τεχνικοί της ΕΑΒ θα ξηλώσουν ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να τοποθετήσουν καινούργια, αντίστοιχα με των μαχητικών 5ης γενιάς. Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο αεροσκάφος αφού το μόνο κοινό με τα υπόλοιπα F-16 είναι ο σκελετός. 

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ήδη στα υπόστεγα της ΕΑΒ υπάρχουν 4 αεροσκάφη Block 52+ και Block 52+ adv, τα οποία μετατρέπονται σε VIPER.

«Πετύχαμε στο πρώτο αεροσκάφος, τελείωσε στον χρόνο του και με πολύ μεγάλη επιτυχία, βρίσκεται στην Αμερική για το τελικό στάδιο πιστοποιήσεων και δοκιμών» ανέφερε ο  Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας

Στην ΕΑΒ κατασκευάζεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής F-16. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε αεροσκάφος, σε όποια αεροπορία και αν ανήκει, έχει τμήματα όπως η δεξαμενή που φιλοξενεί το πυροβόλο ή τμήματα του κινητήρα, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. 

«Όταν βλέπω ένα F-16 να πετάει, νιώθω μεγάλη συγκίνηση, μεγάλη χαρά, δεν περιγράφεται με περισσότερες λέξεις, το συναίσθημα μας καταβάλει» δήλωσε η  Τεχνικός Αεροσκαφών Παναγιώτα Παπαλάμπρου

Πηγή: skai.gr