Του Αντώνη Αντζολέτου
Έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τον τρόπο που θα εκλέγονται οι ευρωβουλευτές, όπως έγραψε από χθες το skai.gr. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» είχε δηλώσει πως θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα εκλογής των ευρωβουλευτών μετά τις εθνικές εκλογές. Και στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Δεν ισχυρίζεται κανείς πως για τις παράτυπες συμπεριφορές των εκπροσώπων στις Βρυξέλλες φταίει ο σταυρός ή η λίστα. Ούτε μπορεί να γνωρίζει το κάθε κόμμα τι "κρύβει" ο υποψήφιος του από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ανησυχητικά δείγματα ή μη έντιμος πρότερος βίος που δεν έχει διερευνηθεί.
Το τεκμήριο της αθωότητας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ωστόσο έχει ανοίξει μια συζήτηση για το κατά πόσο τα κόμματα όταν έχουν ενδείξεις ή κυκλοφορούν φήμες για τα στελέχη τους πρέπει να φτάνουν την έρευνα εις βάθος. Αυτό υποστηρίζουν πως έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι για τον Αλέξη Γεωργούλη, χωρίς, όμως να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό.
Όσον φορά το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές σε ένα χρόνο από τώρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η επόμενη πλειοψηφία θα προχωρήσει σε αλλαγές. Υπάρχουν πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη – όχι μόνο κυβερνητικά – που θεωρούν άκρως προβληματικό το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης και μάλιστα σε μια ενιαία εθνική περιφέρεια. Οι δημοφιλείς ευνοούνται και είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε "μη επώνυμο" ή οικονομικά εύρωστο να κάνει προεκλογική καμπάνια. Με ποιον τρόπο θα μπορέσει ένα ικανό κομματικό στέλεχος που έχει δουλέψει αρκετά χρόνια στις Βρυξέλλες και είναι γνώστης των ευρωπαϊκών ζητημάτων να συναγωνιστεί έναν καλλιτέχνη ή έναν εν ενεργεία πολιτευτή; Και όπως σημειώνεται από έμπειρους πολιτικούς ο ευρωβουλευτής εκπροσωπεί τη χώρα του και καλείται να ασχοληθεί με πολύπλοκα θέματα που απαιτούν σε πολλές περιπτώσεις εξειδικευμένες γνώσεις.
Η κατάργηση του σταυρού προτίμησης και η επαναφορά της λίστας, αν προκριθεί αυτή η λύση, δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως ο σταυρός στις ευρωεκλογές θεσπίστηκε μετά από εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου την περίοδο συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ πριν τις κάλπες του 2014. Το άλλο σενάριο που θα μπει στο τραπέζι είναι η κατάτμηση της ελληνικής περιφέρειας σε μικρότερες προκειμένου η ψήφος να σπάσει και να μην είναι ενιαία. Κανείς, πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει στην επόμενη Βουλή, όποια και αν είναι η σύνθεσή της, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να βρουν κοινό τόπο σε αυτό το θέμα. Αρκετά είναι τα στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και της κυβέρνησης που είχαν εκφράσει έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι ο σταυρός ευνοεί το «star system» και δεν υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις ουσιαστική εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.