Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας από την Τουρκία και ειδικότερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να έχει αποκτήσει μία εμμονή με τη χώρα μας και τις κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται στις απειλές και στην καθημερινή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς στα μέτωπα που ήδη έχει ανοίξει με το σύνολο του δυτικού κόσμου και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, εμμένοντας στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας του, του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, με πρόθεση να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης. Η συγκεκριμένη είδηση βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, το οποίο επίσης έχει καταδικάσει και έχει απορρίψει το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Τα νεύρα Καλίν για τα F-16 που δεν δίνουν οι ΗΠΑ
Τη μεγάλη νευρικότητα της τουρκικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα των F-16 εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να μείνει στο πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ και ειδικότερα το Κογκρέσο.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ.
«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αυτά τα θέμαυα είναι όλα ξεχωριστά».
Και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική γαι την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ η το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν "αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό", εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες του θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».
EΡΩΤΗΣΗ: Αν υπάρχει τέτοια προυπόθεση μπορούμε να πούμε πως τελειώνει το πρόηραμμα των F-16;
«Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν πληροφορίες και ισχυρισμοί πως αν προκύψει κρίση στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι ΗΠΑ θα το προσθέσουν το ζήτημα ως όρο για το θέμα των f-16
«Κι εμείς ακούμε τέτοιες πληροφορίες και φήμες πως το Κογκρέσο θα θέσει ως προυπόθεση κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις. Μας μεταφέρθηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια απαίτηση ή επιθυμία».
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε προηγούμενο με βίαιη αλλαγή συνόρων
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Ουκρανικό και στην εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε ότι «ταυτόχρονα, στη δική μας γειτονιά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο γείτονα -και αναφέρομαι στην Τουρκία. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε λοιπόν έναν πρόσθετο λόγο για να είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς την Ουκρανία στη μάχη που δίνει για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος.
Δένδιας: Σαφές μήνυμα στήριξης από το Ισραήλ
Εξαιρετικά ικανοποιημένος μετά τη σημερινή επίσκεψή του στο Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας των επαφών του κατά σειρά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζοκ.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις, ο Νίκος Δένδιας είπε πως υπήρξε μια ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων. «Κρατάω όμως το πιο σημαντικό, τη σαφή δήλωση της ισραηλινής πλευράς υπέρ της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» υπογράμμισε. Εστιάζοντας έτι περαιτέρω στη σημασία της δήλωσης, είπε πως έγινε με σαφήνεια και στην κάμερα.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε ευρύτατη ταύτιση σε μια σειρά από θέματα, όπως μεταφοράς ενέργειας, αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας και καταμερισμού στους διάφορους τομείς, και διαμήνυσε πως «αποτελεί ένα πολύ καλό εφαλτήριο για την περαιτέρω εεμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.