Έμμεσες απειλές Ερντογάν: Εχουμε τον πύραυλο Tayfun- Κάπου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον

Μήνυμα με αποδέκτες σε κάθε κατεύθυνση από τον Τούρκο πρόεδρο σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης

Έμμεσες απειλές προς κάθε κατέυθυνση- και προς την Ελλάδα- εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πλέον η χώρα του διαθέτει τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun. Είπε ειδικότερα: «Nαυπηγούμε και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων στο οποίο θα προσνειώνονται  τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως και θα φιλοξενεί και τα μη επανδρωμένα σκάφη. Γινόμαστε πιο ισχυροί με τα αντιαεροπορικά μας συστήματα, με τα πυραυλικά μας συστήματα με τα τεθωρακισμένα μας συστήματα και με άλλα τεχνολογικά μας οχήματα.


Τώρα πια έχουμε και τον. Τayfun. Αυτά είναι σημάδια σε κάποια μέρη και τα παρακολουθούν με με μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα στόχος μας είναι να τα προχωρήσουμε και περισσότερο στην επόμενη τους φάση.

Την ίδια ώρα, προκλητικός εμφανίσθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah, μιλώντας για μαξιμαλιστικές προσδοκίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικότερα, δήλωσε: 

«Δεν έχει αρμοδιότητα (σ.σ. η ΕΕ) να καθορίζει θέματα όπως οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες και ο εναέριος χώρος. Ως εκ τούτου, αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να ενθαρρύνει όλες τις χώρες να επιλύουν τα διμερή τους προβλήματα σε διμερή βάση και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όλες οι άλλες παρεμβάσεις είναι άχρηστες, είναι επιζήμιες. Αντίθετα, η ΕΕ υποστηρίζει τυφλά τη σωστή ή λανθασμένη στάση ενός κράτους μέλους».

 

«Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηροι των μαξιμαλιστικών προσδοκιών πολιτικής της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να τους δώσει τα σωστά μηνύματα και να τους συμβουλεύσει να επιλύσουν τα διμερή προβλήματα στο διττό [σσ. dual] επίπεδο. Αν γίνει αυτό, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σημαντική ευκαιρία στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μία από τις τέσσερις σημαντικότερες γραμμές ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης περνάει από την Τουρκική Δημοκρατία, πρόκειται για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Η χωρητικότητά του μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί σε λίγα χρόνια. Συνδέοντας εδώ το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία προσφέρει στην πραγματικότητα μια πολύ σημαντική ευκαιρία στην Ευρώπη όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, δυστυχώς, οι δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν να αξιολογηθούν λόγω της πολιτικής της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων έναντι της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή: skai.gr