ΚΑΙΡΟΣ

Επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον με το βλέμμα και στο Βερολίνο

Η συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα, στις 9.55 το βράδυ στο Λευκό Οίκο, κυριαρχεί σήμερα στην επικαιρότητα. Η ελληνική πλευρά περιμένει πολλά από το μήνυμα που θα στείλει ο αμερικανός πρόεδρος προς το Βερολίνο όσον αφορά την έμμονη στην πολιτική της σκληρής λιτότητας καθώς η Ουάσιγκτον κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση ρίχνοντας το βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ευελπιστεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πέραν των
μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται το Κυπριακό, η αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ονομασία της ΠΓΔΜ, τα θέματα ασφαλείας στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία και η συζήτηση αναφορικά με τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται αισιόδοξοι οτι το μήνυμα του Λευκού Οίκου για την Ελληνική Προσπάθεια θα είναι ηχηρό και θα συνοδευτεί μάλιστα από προτροπή προς τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα,

Ο κ Σαμαράς έχει νωρίτερα γεύμα εργασίας με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα γεωστρατηγικής.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της Washington Post και συναντήθηκε με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η συνάντηση στο Λευκό Οίκο πραγματοποιείται πριν από τις εκλογές για την καγκελαρία της Γερμανίας, όπου η Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί την τρίτη θητεία της με τη δέσμευση ότι η χώρα της δεν θα χαλαρώσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθειας την οποία η χώρα λαμβάνει εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν.

«Έχουμε κάθε
συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα» υπογραμμίζει στο μεταξύ σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Καθημερινή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει της σημερινής συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο «νούμερο 2» της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον κ. Σαμαρά, ενώ σημειώνει πως «ο πρόεδρος κι εγώ aγνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ