Της Πηνελόπης Γκάλιου
Να "ρευστοποιήσει" τα σημαντικά αποτελέσματα από την κομβική επίσκεψη και τις επαφές κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θα επιχειρήσει από σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο, καταγράφοντας στην εσωτερική, πλέον, ατζέντα τα αποτελέσματα και τα κέρδη που φέρει στις αποσκευές της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, τον "εσωτερικό" απολογισμό του ταξιδιού και των σημαντικών συναντήσεων που είχε, να τον κάνει ο πρωθυπουργός με τον πλέον θεσμικό τρόπο το επόμενο διάστημα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία να ενημερώσει επίσημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είτε σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως είχε κάνει και μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ το 2020 όταν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, είτε να ενημερώσει την Ελληνική Βουλή αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όπου θα αποτυπωθούν οι επαφές, τα θέματα και τα αποτελέσματα από το πολύκροτο ταξίδι στην Αμερικανική πρωτεύουσα.
Τι κρατά η κυβέρνηση από το ταξίδι
Το αποτύπωμα των επαφών με την κορυφή της αμερικανικής ηγεσίας ικανοποιεί πλήρως την κυβέρνηση, η οποία διαπίστωσε και κρατά, την πλήρη σύμπλευση απόψεων στα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της εποχής, όπως η καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του, η ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και η καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, η οποία εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ότι μας αφορά, δείχνει και τον Ταγίπ Ερντογάν .
«Το πρώτο μεγάλο κέρδος που χωρίς αμφιβολία πετύχαμε με την επίσκεψη είναι ότι έχει εμπεδωθεί στην ηγεσία Μπάιντεν αλλά και στην αμερικανική πολιτική ζωή ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που κρατά τα κλειδιά της ειρήνης και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής μας, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και βίαια το τελευταίο χρονικό διάστημα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Υιοθετώντας μία έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνένετυξη σε αμερικανικό δίκτυο, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως «η Ελλάδα επέστρεψε και επέστρεψε δυνατά», αποτιμούν μετά το ταξίδι και τις επαφές στην Ουάσιγκτον, ευαγγελιζόμενοι μία αλλαγή εποχής, η οποία επισφραγίστηκε από το άριστο κλίμα και το κλίμα εμπιστοσύνης που επικράτησε σε όλες τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερικανική πρωτεύουσα τόσο με την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ όσο και με την ελληνική ομογένεια.
Το μεγάλο στοίχημα
Και μπορεί τα εθνικά θέματα να παραμένουν πάντα ψηλά στην πολιτική ατζέντα, όπως συνέβη και κατά το κυβερνητικό ταξίδι στις ΗΠΑ, ωστόσο η οικονομία και η εξωστρέφειά της είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για κάλεσμα σε Αμερικανούς επενδυτές να επιλέξουν τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει «επιστρέψει» υπογράμμισε στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας. «Έχουμε λοιπόν μία δυναμική οικονομία, ανοιχτή για δουλειές και έτοιμη να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. Για τις ΗΠΑ η χώρα μας είναι ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη περιοχή του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνοντας κάλεσμα μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
«Μας νοιάζει η επόμενη ημέρα και επειδή η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό brand name η επόμενη μέρα έχει να κάνει με την οικονομική μας ανάπτυξη» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος.
Άλλωστε πολλές από τις κυβερνητικές επαφές στην Ουάσιγκτον ήταν οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Αμερικανοί βλέπουν με θετικό πρόσημο την ελληνική οικονομία «γιατί βλέπουν ότι οι χειρισμοί Μητσοτάκη κάνουν την οικονομία ανθεκτικότερη και αυτό είναι πολύ ηχηρό μήνυμα για το τι μέλει γενέσθαι το επόμενο χρονικό διάστημα» σημείωσε.
Στην ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αντιπαραβάλλοντας τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν το 2020, κατά την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και στην συνάντησή του τότε με τον Ντόναλτ Τράμπ, με την σημερινή ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.
«Την προηγουμένη φορά που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός τις ΗΠΑ υπήρχε ένας προβληματισμός , η κουβέντα ήταν αν θα τους υποδεχόταν στο IMF ο Τόμσεν ή η Γκεοργκίεβα, αυτό ήταν τότε ένα δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού. Και σήμερα η Ελλάδα έχει αποπληρώσει νωρίτερα τα δανεια στο IMF έχει αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνειά της , δεν υπάρχει καθόλου στην ατζέντα η εικόνα μιας χώρας που ταλαιπωρήθηκε δέκα χρόνια και αντίθετα είναι μία χώρα που προσελκύει το ενδιαφέρον, κερδίζει το χειροκρότημα, το σεβασμό των πολιτικών παραγόντων της ηγεσίας Μπάιντεν, του προέδρου Μπάιντεν. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε μια Αμερική που έχουν μεταξύ τους τις δικές τους μεγάλες διαφορές έσπευσαν να χειροκροτήσουν , να γνωρίσουν καλύτερα τον κ. Μητσοτάκη , να ακούσουν τα ζητήματα που τους θέταμε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιστρέφει δυναμικά και διεκδικεί τα εργαλεία για να μπορεί να πρωταγωνιστεί και να προσφέρει στον κόσμο αυτά που δικαιούται και αυτά που αξίζει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .
Ο ρόλος της ενέργειας
Σε κάθε περίπτωση στην επίτευξη των οικονομικών στόχων καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ενεργειακό πεδίο. Οι επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα - με δεδομένο το στόχο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Άλλωστε η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη η Ελλάδα να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο αλλά και υδρογόνο αργότερα από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.
Και στο ενεργειακό ζήτημα πάντως οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε συναντίληψη με την Αεμρικανική πλευρά ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος Μαΐου, η οποία θα καθορίσει και τα επόμενα εθνικά βήματα.
Η αμηχανία της αντιπολίτευσης
Στο εσωτερικό ωστόσο το ισχυρό εκτόπισμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται από την αντιπολίτευση, καθώς η πλειοψηφία των κομμάτων καθυστέρησε ή δεν σχολίασε ποτέ επίσημα- ως είθισται με ανακοινώσεις- τα όσα διημείφθησαν στην Ουάσιγκτον, επιδεικνύοντας αμηχανία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι αμφισβητεί την ουσία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και υποστηρίζει:
«Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα».
Η ίδια ανακοίνωση εστιάζει κυρίως στα εθνικά ζητήματα κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν διεκδίκησε και δεν απέσπασε καμία δέσμευση και καταλήγει «με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου". Ενός "συμμάχου" που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού».
- Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Χάθηκε η ισορροπία στα ζητήματα Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας - Οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται τη λύση
- Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Δένδιας: Τον Ιούνιο Ελλάδα και ΗΠΑ θα ανακοινώσουν πρωτοβουλία για τις θάλασσες
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.