ΚΑΙΡΟΣ

Γεωργαντάς: Επιδότηση ζωοτροφών με 40 εκατ. ευρώ- Κίνητρα σε αγρότες του Έβρου για παραγωγή ηλιέλαιου

Ομαλά κινείται η εφοδιαστική αλυσίδα, παρά τα προβλήματα που αναδύονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε μιλώντας στο OT Forum ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών πρακτικών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε: «Επάρκεια υπάρχει τόσο σε πρώτες ύλες όσο και σε τρόφιμα. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι υψηλές τιμές αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, ανέφερε χαρακτηριστικά την τροπολογία για την δήλωση των αποθεμάτων σε άλευρα, σιτάρι, λιπάσματα και ζωοτροφές, που προβλέπει η κοινή απόφαση με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσον αφορά δε, στην επάρκεια σε πρώτες ύλες, μέρος των οποίων εισάγονταν από τις εμπόλεμες χώρες, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι ήδη η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών.

Ειδικότερα, για την προμήθεια μαλακού σιταριού και αραβόσιτου, πιθανές αγορές είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Γαλλία. Μάλιστα, όπως εξήγησε, ήδη από την Βουλγαρία εισάγουμε το 44% του μαλακού σιταριού και το 40% του αραβόσιτου, ενώ από την Ρωσία – Ουκρανία εισάγαμε το 30% των αναγκών στα δύο αυτά προϊόντα.

Κόστος παραγωγής
Για το «αγκάθι» του αυξημένου κόστους παραγωγής ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτεί το πρόγραμμα για την επιδότηση των ζωοτροφών, ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί (ρήτρα αναπροσαρμογής, αγροτικό πετρέλαιο, μείωση ΦΠΑ σε λιπάσματα κ.ά).

«Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να βοηθήσουμε τον παραγωγό να συνεχίσει να παράγει. Τότε θα έχουμε και ικανοποιητικές τιμές για τον παραγωγό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε, και στα κίνητρα που θα δοθούν στους παραγωγούς να καλλιεργήσουν χωράφια που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, χωρίς όμως ο αγρότης να χάνει το δικαίωμα της ενίσχυσης. Χαρακτηριστικά, όπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στον ‘Έβρο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους αγρότες να προχωρήσουν στην καλλιέργεια του ηλίανθου, αλλά και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο βιομηχάνων, οι οποίοι παράγουν βιοκαύσιμο από τον ηλίανθο, να προχωρήσει και η παραγωγή ηλιέλαιου.

Στις συνδεδεμένες μαλακό σιτάρι – αραβόσιτος
Επίσης, αναφέρθηκε και στην ένταξη από το 2023 στις συνδεδεμένες ενισχύσεις τόσο του μαλακού σιταριού όσο και του αραβόσιτου, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να αυξήσουν την καλλιέργεια των δύο αυτών προϊόντων, αλλά και στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών και υποκατάστατων προϊόντων για ζωοτροφές.

Νέα ΚΑΠ: Θα βρει τον βηματισμό της η ΕΕ
Στην συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ για τον χρόνο υλοποίησης της νέας ΚΑΠ καθώς και τον τρόπο προσαρμογής της στα νέα δεδομένα, αναφέρθηκε στην συνέχεια ο ΥπΑΑΤ. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρει τον βηματισμό της η ΕΕ. Ήδη ανακοίνωσε την εργαλειοθήκη, η οποία προβλέπει μια σειρά μέτρων, τα οποία θα υλοποιηθούν με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους», είπε χαρακτηριστικά.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο ενδεχόμενο να πούμε «το ψωμί – ψωμάκι», δηλώνοντας ταυτόχρονα αισιόδοξος για την πορεία της κατάστασης αλλά και την ευόδωση των συμφωνιών με τις εναλλακτικές πηγές εισαγωγής. Βέβαια, μία συνεργασία με τον Καναδά ή τη νότια Αμερική, οι οποίες διαθέτουν μεγάλες παραγωγές, θα επιφέρει και ακριβότερο κόστος.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος