ΚΑΙΡΟΣ

Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ στον απόηχο των αποκαλύψεων για Τόμσεν

Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους είχε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των αποκαλύψεων για της συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου, κι ενώ αύριο Δευτέρα ξαναρχίζουν στην Αθήνα οι συνομιλίες των εκπροσώπων των θεσμών με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την κ. Μέρκελ είχε διάρκεια 35 λεπτά και αφορούσε προσφυγικό και αξιολόγηση, με την κ. Μέρκελ να συμφωνεί ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Τόμσεν θα βρεθεί στο Βερολίνο για να συζητήσει την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung».

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον επικεφαλής των σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, Τζιάνι Πιτέλα.

Αύριο Δευτέρα θα συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε νωρίτερα ότι η Αθήνα δεν κάνει εκατοστό πίσω από τη συμφωνία του Ιουλίου, και αν το ΔΝΤ θέλει άλλη συμφωνία να πάει σε Σύνοδο Κορυφής να τη ζητήσει.

Θέμα Τόμσεν θέτει η Αθήνα

Η κυβέρνηση βάζει πλέον στο τραπέζι θέμα Πολ Τόμσεν, θεωρώντας ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου δρα αυτονομημένα και με εμπάθεια απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει επίσημη επιστολή στην διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου της ζητά να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι επίσημες θέσεις του Ταμείου και εκφράζει τον προβληματισμό του για την αξιοπιστία της διαπραγμάτευσης.

Ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου ουσιαστικά αποκαλύπτει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος και το κατά πόσον είναι επιτεύξιμοι.

Στο διάλογο που αποκάλυψαν τα WikiLeaks, τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι πρακτικά πολύ δύσκολος, και εκτιμούν ότι πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ή στη χειρότερη περίπτωση στο 2,5%.

Παράλληλα, Τόμσεν και Βελκουλέσκου ασκούν έντονη κριτική στους ευρωπαίους εταίρους, και ειδικά στην Κομισιόν για τη διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθούν, η οποία – όπως λένε – επιτρέπει στην Αθήνα να χρονοτριβεί και να θέτει προσκόμματα στη διαπραγμάτευση.

Η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μάλιστα ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εξ αρχής ακολουθήθηκε λάθος διαπραγματευτική στρατηγική, καθώς η Κομισιόν θεώρησε τον ελάχιστο κοινό τόπο με το ΔΝΤ ως σημείο έναρξης για παραχωρήσεις – δίνοντας χώρο για διεκδικήσεις στην Αθήνα – ενώ το σωστό κατά την άποψή της θα ήταν να τεθούν στην ελληνική πλευρά σαφώς πιο σκληρές απαιτήσεις, και να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις στη συνέχεια.

Στη συζήτηση, οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρονται ακόμα στο ενδεχόμενο άσκησης πίεσης στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ώστε το Βερολίνο να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην ελάφρυνση του χρέους ή την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρά πολιτικά προβλήματα για την καγκελάριο στο εσωτερικό μέτωπο.
Πηγή: skai.gr