Της Πηνελόπης Γκάλιου
Τον διττό στόχο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια αλλά και την ανταπόκριση της χώρας μας στις έκτακτες ασφυκτικές ενεργειακές συνθήκες που προκαλεί η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη σκιαγράφησε την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει – όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν -τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή της πολιτική, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει και σε κάθε αναγκαία κίνηση που θα βελτιώσει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Ο νέος ενεργειακός χάρτης – Η συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας
Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των επαφών του πρωθυπουργού, από το ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς η ελληνική θέση είναι ότι το κομμάτι της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου είναι πολύ σημαντικό και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί δείχνουν ότι «δεν υπάρχει εξίσωση ενεργειακή που να μην περιλαμβάνει τη χώρα μας».
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματήσει φυσικά η Ε.Ε. που θα κληθεί να ορίσει και την κοινή πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη – μέλη για ενεργειακή αυτονομία και προκειμένου να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προοπτική η οποία θα τεθεί επί τάπητος και κατά τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Έλληνα πρωθυπουργού με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, στη σκιά και της τελικής εισήγησης της Κομισιόν για το μηχανισμό στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση 6 σημείων.
Στόχος: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις ΑΠΕ
Εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο πάρκο φωτοβολταϊκών στη ΝΑ Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη ξεδίπλωσε τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, δεσμευόμενος πως η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα αιολικά στη θάλασσα. "Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το σχετικό νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζουμε τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας ως προς τα αιολικά στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, όμως, θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά ΑΠΕ θα γίνουν σε περιοχές όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».
Προσωρινό μέτρο η αύξηση παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη τα επόμενα δύο χρόνια
Αναφερόμενος στον λιγνίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ως προσωρινό μέτρο την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό δεν ανατρέπει στο ελάχιστο τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση, ούτε αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη.
«Σε μία αχαρτογράφητη συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Και οι όποιες μικρές, διορθωτικές παρεμβάσεις γίνουν στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος, σε καμία περίπτωση -θα το τονίσω αυτό- δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 και βέβαια την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλωστε όπως είπε ο Κυριάκος Μηστοτάκης « Αυτή η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, δεν καθυστερεί , δεν αναβάλει και δεν μειώνει όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποιήσης, γιατί αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή, μία πολιτική αδιαπραγμάτευτη, είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα και αυτές τις πολιτικές μας θα τις υλοποιήσουμε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ακόμη τον πρώτο κλιματικό νόμο της Ελλάδας, ο οποίος θα αφορά το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι σε σχέση με το 2030 για το 2040, 2050 και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μεσα στον επόμενο μήνα θα είμαστε έτοιμοι να εξαγγείλουμε και να παρουσιάσουμε πως αντιλαμβανόμαστε αυτή την πορεία της μείωσης των εκπομπών μας και κυρίως ποιες είναι οι ευκαιρίες που γεννιούνται από αυτή τη μετάβαση».
Κριτική από την αντιπολίτευση
Σκληρή ήταν η κριτική απου άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις ενεργειακές επιλογές της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για εγκληματικές επιλογές του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
Για προχειρότητα μίλησε και ο εκπρόσωποπς τύπου του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή ενεργειακής πολιτικής είναι επιβεβλημένη. Το το ΚΚΕ σχολίασε πως η προσωρινή μερική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, δεν αλλάζει τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης, που μετατρέπει τεχνητά το λιγνίτη σε πανάκριβο καύσιμο ενώ και η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις .
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.