του Χρυσόστομου Τσούφη
Είκοσι τέσσερις ώρες πριν την κρίσιμη -παρότι άτυπη- Σύνοδο Κορυφής της Πράγας τα στρατόπεδα ως προς το πλαφόν στο φυσικό αέριο έχουν σχηματιστεί.
Από τη μια πλευρά, οι 15 που έχουν προσυπογράψει το αίτημα της επιβολής γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Στο μπλοκ πρωτοστατεί η Ελλάδα κι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσει με το μέρος της Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία (αν και το Παρίσι μπορεί να ενταχθεί και στους λεγόμενους ευέλικτους), Βέλγιο, Μάλτα, Σλοβακία, Σλοβενία, Λιθουανία, Κροατία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Εκείνοι που κυρίως αντιδρούν είναι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, που επαναβεβαίωσαν τον «έρωτα» τους την Τρίτη στη συνάντηση Σολτς - Ρούτε, και οι Δανοί.
Το Βερολίνο εγείρει ζητήματα διατάραξης της ευρωπαϊκής τροφοδοσίας, η Χάγη φοβάται ότι θα χάσει μια για πάντα το προνόμιο του χρηματιστηρίου ενέργειας ενώ η Κοπεγχάγη είναι εξαγωγέας φυσικού αερίου.
Κάπου στη μέση, προσπαθώντας να βρεθεί κοινός τόπος η Κομισιόν.
Μια Κομισιόν, η οποία άγεται και φέρεται κάθε φορά από όποιον έχει τη δυνατότητα να πιέζει περισσότερο.
Το μομέντουμ φαίνεται να είναι αυτήν την στιγμή με τους 15, με αποτέλεσμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προτείνει συμβιβαστική λύση πλαφόν στο φυσικό αέριο ως προσωρινή όμως εναλλακτική μέχρι να είναι έτοιμος ο νέος χρηματιστηριακός δείκτης που θα αντικαταστήσει τον TTF, ο οποίος αντιπροσωπεύει πια μόνο το φυσικό αέριο που έρχεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών.
Μέτρο που θα συμπληρώσει τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και το πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.
Είναι αμφίβολο πάντως αν η πρόταση φον ντερ Λάιεν θα βρει ευήκοα ώτα, καθώς απέχει αρκετά από αυτό που επιθυμούν οι 15.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, η Γερμανίδα πολιτικός μιλά για πλαφόν στο φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται εντός Ευρώπης και όχι σε αυτό που εισάγεται σε αυτή.
Την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει καταφέρει να συνασπίσει απέναντι της σχεδόν όλα τα κράτη μέλη -πλην Ολλανδίας- με το πακέτο επιδοτήσεων 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε. Ο Όλαφ Σολτς θα τα «ακούσει» την Παρασκευή αλλά είναι αμφίβολο αν θα ιδρώσει το αυτί του.
Οι ηγέτες θα συναντηθούν στη σκιά της εκτίμησης της Διεθνούς Αρχής Ενέργειας ότι η Ευρώπη μπορεί να βγάλει «αναίμακτα» τον φετινό χειμώνα όμως τα δύσκολα έρχονται το χειμώνα του 2023.
Οι Ευρωπαϊκές αποθήκες είναι κατά 90% γεμάτες.
Πορτογάλοι και Βέλγοι είναι στο 100%. Πολωνία και Δανία πάνω από 95%. Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Γαλλία πάνω από 90%. Μοναδικές παραφωνίες οι Λετονοί με μόλις 53%, οι Βούλγαροι που χωρίς την ελληνική βοήθεια δεν θα είχαν ούτε αυτό το 76%, ενώ οι Ούγγροι βρίσκονται στο 74%, ποντάροντας και στην προνομιακή σχέση που έχουν με την Ρωσία.
Αυτά τα ποσοστά όμως επιτεύχθηκαν με το Ρωσικό αέριο διαθέσιμο τους περισσότερους μήνες του χρόνου – έστω και μόλις στο 20% της ικανότητας των διαθέσιμων αγωγών. Του χρόνου οι αποθήκες πρέπει να γεμίσουν χωρίς αυτές τις ποσότητες αφού πλέον στην Ευρώπη μεταφέρει αέριο μόνο 1 εκ των 4 διαθέσιμων αγωγών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.