ΚΑΙΡΟΣ

Βήμα-βήμα η Αθήνα αποδομεί τα ψέματα της Άγκυρας - Προκαλεί η Τουρκία

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Προσανατολισμένη σταθερά στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και με πιστή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, η Αθήνα επιμένει να απαντά θεσμικά και συντονισμένα στο εκτροχιασμό της Τουρκίας και της κλιμακούμενης προκλητικότητας. Παράλληλα με την ετοιμότητα στο επιχειρησιακό επίπεδο και τη συνεχή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αλλά και των διεθνών συμμαχιών της, η Ελλάδα διαμηνύει πως  "επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά  ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα". Αυτό το πλαίσιο αποτυπώνει και η επιστολή που εστάλη στον ΟΗΕ η οποία αποδομεί όλο τον τουρκικό παραλογισμό εναντίον της Ελλάδας και απαντά με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Συνθήκες σε όλα τα ανυπόστατα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η τουρκική πλευρά,  εστιάζοντας στις διαστρεβλωμένες και αβάσιμες αιτιάσεις της Άγκυρας περί  υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών  αλλά και στις εντεινόμενες τουρκικές  υπερπτήσεις και παραβιάσεις. Μία επιστολή όμως που πριν στεγνώσει το μελάνι της, προκάλεσε το νέο παραλλήρημα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απείλησε εκ νέου για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Στο ίδιο εμπρηστικό κλίμα ακολούθησε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας όπου υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν έκανε και πάλι το άσπρο μαύρο και αντιστρέφοντας εκ νέου την πραγματικότητα έβαλε κατά της Ελλάδας κατηγορώντας τη ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί εντάσεις!  

Η επιστολή που αναζωπύρωσε την τουρκική οργή

Η ελληνική επιστολή προς τον ΟΗΕ αποδομεί βήμα βήμα τις τουρκικές αιτιάσεις στο σύνολο τους, το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την "διασύνδεση" της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης και τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται επίσης ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Ξεκαθαρίζεται δε, ότι ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. 

Ιδιαίτερη αναφορά προς τον Οργανισμό γίνεται και στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων. Επισημαίνεται δε, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανυποχώρητη η Ελλάδα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε εκ νέου και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας πως

"Η Κυβέρνηση, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις που στρέφονται απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στην ελληνική κυριαρχία και στο Διεθνές Δίκαιο. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα και ο υπόλοιπος κόσμος το ξέρει και το καταλαβαίνει. Με αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση, η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ψυχραιμίας σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και για το ΝΑΤΟ και για την περιοχή μας, πάντοτε ιδιαίτερα μέσα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας που ζούμε και που βιώνουμε τώρα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία" τόνισε εμφατικά. Υπενθύμισε δε, ο κ. Οικονόμου πως "Εμείς πάντοτε έχουμε τη διάθεση να μιλάμε και πάντοτε θα συνομιλούμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει εκπτώσεις στα αυτονόητα. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ανυποχώρητη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο πάντοτε συνομιλούσαμε και πάντοτε θα συνομιλούμε με τους γείτονές μας".

Μήνυμα ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο έστειλε στην Άγκυρα και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γιαννης Πλακιωτάκης τονίζοντας πως "Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, η πατρίδα μας έχει λάβει όλες τις πρωτοβουλίες τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στην ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό", αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει μία επανάληψη της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο του 2020 με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Πρόσθεσε επίσης πως "Η ρητορική και οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε έννοια λογικής και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο. Η Ελλάδα με όπλο το διεθνές δίκαιο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα και να προστατεύει όπως το κάνει ιδιαιτέρως τα τελευταία 2 χρόνια, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, τα θαλάσσια σύνορά της" ξεκαθάρισε.

Ο νέος εκτροχιασμός Τσαβούσογλου και η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Οι κινήσεις και η αποφασιστικότητα της Αθήνας ωστόσο εκνεύρισαν περισσότερο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος εξαπέλυσε νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και παραποιώντας την ίδια την ιστορία ισχυριζόμενος πως "Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947". Παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι η Τουρκία δεν  αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης των Παρισίων και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να την επικαλείται.

Στο ίδιο "παράφωνο" τόνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το οποίο επίσης δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσφορία του για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μετά την ολοκλήρωσή  του, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, στρέφεται και κατά της Ελλάδας.

Ανυπόστατα και κάνοντας το άσπρο μαύρο αναφέρει πως "εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος (υπαινιγμός για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών), όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται". Ξεκαθαρίσαμε, προσθέτει το ανακοινωθέν, "πως θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας". ​