Του Αντώνη Αντζολέτου
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας πανίσχυρος ηγέτης. Κανείς δεν αμφισβητεί πως έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει σε μια εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν το επιθυμεί. Το θέμα είναι πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά έχει στο μυαλό του. Στο Βίλνιους μπήκε μετά από πολλά χρόνια ένας οδικός χάρτης. Θα ακολουθηθεί; Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν το κεντρικό πρόσωπο της συνόδου του ΝΑΤΟ κυρίως με το «ναι» που είπε στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Συνοδεύτηκε βέβαια από τη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για την προμήθεια των F-16. Τα αεροσκάφη θα τα πάρει ο Τούρκος πρόεδρος ασχέτως αν αυτό που ισχυρίστηκε, πως ποτέ δεν τα έχει χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, είναι πέρα για πέρα αναληθές.
Το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν μπορεί να αλλάξει έτσι ξαφνικά. Εκφράζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας τους οποίους ο ηγέτης τους δεν θέλει να απογοητεύσει. Η Άγκυρα απέχει πολύ από το να μπει στον «ίσιο δρόμο» γιατί είναι ξεκάθαρο πως δεν το επιθυμεί. Ωστόσο η ελληνική πλευρά οφείλει να επιμείνει στο χτίσιμο νέων οδών συνεννόησης με τους γείτονες πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Και είναι ξεκάθαρο από τη στάση του πρωθυπουργού πως αυτό θα κάνει την τετραετία που ξεκίνησε.
Είναι γεγονός πως τα ελληνοτουρκικά ίσως να μην είναι αυτή τη στιγμή το μείζον ζήτημα στην ατζέντα του Ερντογάν. Πέρα από τα προβλήματα στην οικονομία έχει να λύσει πολλά θέματα με τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκόψει την Αθήνα, καθώς έχει αποδειχτεί πως στην ευρύτερη περιοχή μια «γεωπολιτική αλυσίδα» δένει όλα τα ζητήματα. Οι θέσεις των δυο χωρών απέχουν πάρα πολύ. Παρ΄όλα αυτά αξίζει να γίνει μια ακόμα συντονισμένη προσπάθεια, καθώς η Ελλάδα έχει στρατηγική επιλογή την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως το μόνο ζήτημα που υπάρχει προς επίλυση είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα γίνει με τα 12 ναυτικά μίλια. Υπάρχει ένα τουρκικό casus belli στο οποίο η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αν δεν υπάρξει μια συνεννόηση για το συγκεκριμένο ζήτημα με ποιον τρόπο θα μπορούσε να προχωρήσει ένα συνυποσχετικό για τις θαλάσσιες ζώνες;
Στις ΗΠΑ έχουν καταλήξει πως ο μόνιμος σταθερός σύμμαχος στην περιοχή είναι η Ελλάδα. Για αυτό έχουν αποφασίσει να δώσουν τα F-35 βάζοντας την χώρα σε ένα μικρό μπλοκ κρατών που διαθέτουν αυτά τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη. Και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό οι ισορροπίες αλλάζουν με τον Ερντογάν να αρχίζει ήδη να νιώθει μειονεκτικά. Κυρίως για το καθεστώς που θα αφήσει πίσω του αφού έχει υποσχεθεί πως διανύει την τελευταία του θητεία στην προεδρία της χώρας.
Στο «παζάρι» που έχει ξεκινήσει έχει μπει και η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε με πρώτο σταθμό τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι την επαύριο της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους, η Ελλάδα και Τουρκία θα προετοιμάσουν τα επόμενα βήματα συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, τόνισε, να οικοδομήσει πάνω στο θετικό κλίμα, αλλά χρειάζεται να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση. Ασφαλώς ο διάλογος αναμένεται να είναι μακρύς.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.