ΚΑΙΡΟΣ

Ελληνοτουρκικά: Συμμαχικό μέτωπο απέναντι στα νταηλίκια της Τουρκίας

Η Αθήνα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας στον εξ ανατολών γείτονα και στήνει κοινό «μέτωπο» με τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει το χαβά των προκλήσεων και των απειλών εναντίον της Ελλάδας, η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας στον εξ ανατολών γείτονα και στήνουν κοινό "μέτωπο" με τους συμμάχους και εταίρους μας.

Τον τόνο της ελληνικής στρατηγικής έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Είχε προηγηθεί το σαφές μήνυμα προς την Τουρκία κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η κυριαρχία μας από μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Τα ελληνο-γαλλικά μηνύματα στην Άγκυρα

Σαφές μήνυμα πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, αλλά και ότι "δεν πτοούμαστε ούτε φοβόμαστε" και "απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια", έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

"Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή" διεμήνυσε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από το παραλήρημα, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συνθήκες, και είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στις προκλήσεις και στις απειλές που εκτοξεύει καθημερινά η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας και στο "διαχρονικό" τουρκικό casus belli καθώς και στις χιλιάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις επανδρωμένων και μη τουρκικών αεροσκαφών και απευθυνόμενος στη Γαλλίδα ομόλογό του, είπε πως δεν νομίζει ότι ούσα μια έμπειρη διπλωμάτης θα έχει ξανασυναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε όλο τον πλανήτη.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη σαφή στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, διαμηνύοντας ξεκάθαρα πως η Γαλλία ήταν και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της χώρας μας.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά υπενθύμισε πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει μία συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας και βεβαίως "το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή". Επανέλαβε, πάντως, ότι "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση".

Σε ανθελληνικό αμόκ και εκτός συνόρων ο Ερντογάν

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη ανθελληνικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν απο τη Βοζνία Ερζεγοβίνη, όπου όταν ρωτήθηκε ευθέως από δημοσιογράφο αν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας, ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στην αντιστροφή των ρόλων Ελλάδας - Τουρκίας ισχυριζόμενος για τη χώρα μας ότι "Έχουν νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά και αν συνεχίσουν τις παράνομες απειλές τους, θα τελειώσει η υπομονή μας" είπε και συνέχισε "αυτό που σας λέω δεν είναι φαντασίωση. Όταν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, όταν έρθει η ώρα, θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα" τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι "Το "κλείδωμα" των αεροσκαφών μας από τα (ελληνικά) ραντάρ δεν αποτελεί καλό οιωνό".

Το νέο κρεσέντο Ερντογάν σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλο και εξωφρενικότερες και πλέον απαράδεκτες δηλώσεις. Το ίδιο το γεγονός της αναφοράς σε κατοχή στα ελληνικά νησιά είναι δηλωτικό του επιπέδου των τουρκικών ανακοινώσεων, υπογράμμισε και επανέλαβε πως η Ελλάδα πάντοτε ενεργεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και συμβούλευσε τον "οποιοδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές. Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας. Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας. Η ΕΕ απέδειξε ήδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι οι απειλές και οι εισβολές πέραν του Διεθνούς Δικαίου δημιουργούν μια ενότητα πρωτόγνωρη και μια ευθύτατη απάντηση".

«Η Τουρκία ενοχλείται κυρίως γιατί η Ελλάδα δυναμώνει. Και δυναμώνει γιατί εδώ και καιρό υλοποιούμε ένα σχέδιο ενίσχυσης σε όλα τα επίπεδα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καστοριά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν.
«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «εμείς προτιμάμε να απαντάμε με λογική, να μην σηκώνουμε τους τόνους σε επίπεδο προσβλητικό προς την άλλη πλευρά και κυρίως να απαντάμε με έργα».

Στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερινα Σακελλαροπούλου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα κάνοντας λόγο για πρόκληση προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι η αναθεωρητική πολιτική τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας, θα πρέπει να έχει κοινή αντιμετώπιση από την ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος μίλησε για την ταύτιση θέσεων Ελλάδας – Κύπρου και για τον συντονισμό των δύο χώρων, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ανησυχία για την αυξημένη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι "Η ψυχραιμία είναι αυτό που συνίσταται και το να μην ακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο που η Τουρκία υιοθετεί".