Της Πηνελόπης Γκάλιου
Όσο η Αθήνα αξιοποιεί κάθε "βήμα" για να εκθέτει την Άγκυρα και τον επιθετικό παροξυσμό της τουρκικής ηγεσίας, τόσο η Τουρκία επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα και αντίστοιχα να εκμεταλλεύεται κάθε "βήμα" για να κλιμακώνει την προκλητικότητά της.
Μετά τις ακρότητες του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά της Ελλάδας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη παρουσία Ελλήνων βουλευτών, τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανοίγοντας νέο γύρο αντιπαράθεσης. Στο δρόμο που χάραξε ο Ταγίπ Ερτνογάν και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί του, ο κ.Σοΐλού σε μια νέα κρίση συκοφαντίας κατηγόρησε την Ελλάδα και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ όπως τη Σουηδία, την Φινλανδία, τη Γερμανία και την Γαλλία ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βασανίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κυρίως στον Έβρο, ενώ έδειξε και κάποιες φωτογραφίες και ζήτησε να καταργηθεί η Frontex.
Η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών
Επίθεση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών. Ο Σπήλιος Λιβανός, ο Μανούσος Βολουδάκης,η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνονται pushbacks στο Αιγαίο. Μάλιστα ο Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι αυτές τις καταγγελίες τις έχει εξετάσει η Ε.Ε χωρίς να αποδειχτεί το παραμικρό - ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
Οι Έλληνες βουλευτές απάντησαν και στις τουρκικές βολές κατά της Δύσης συνολικά, λέγοντας πως δεν μπορεί ο υπουργός μιας νατοϊκής χώρας να κατηγορεί όλες τις νατοϊκές χώρες ότι στηρίζουν την τρομοκρατία και να θέλει αυτή η χώρα να αποτελεί μέρος της Συμμαχίας.
Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter είχε αναφέρει «Δεν υπάρχει Ευρώπη, υπάρχει Αμερική. Η Ευρώπη είναι το βαγόνι της Αμερικής. Ευρώπη και Αμερική προσπαθούν να βγάλουν την οργή τους στην Τουρκία για τη δική τους ντροπή και όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν...»
Ο διπολισμός του Ακάρ
Σχεδόν εικοσιτέσσερις ώρες μετά τους λεονταρισμούς του κατά της Ελλάδας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, και την αντιπαράθεση του με τους Έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, έστειλε μήνυμα διαλόγου στην Αθήνα, επιχειρώντας – άγνωστο για πόσο - να ρίξει τους τόνους και να παρουσιάσει μία εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που καλλιεργεί όλο το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα.
"Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)", δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο Χουλουσί Ακάρ.
Χαστούκι της Γερμανίας στην Τουρκία
Σε ηχηρή παρέμβαση για την τουρκική προκλητικότητα προχώρησε και η Γερμανία, η οποία νωρίτερα απηύθυνε συστάσεις σε αυστηρούς τόνους στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας πως η επιθετική ρητορική και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι αφορμή για ανησυχία.
Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:
"Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία".
Προσέθεσε δε ότι "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο" και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη "γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών" ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ:
"Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων".
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.